12 Ağustos 2013 Pazartesi

Bayram Tatlısı

Bir bayram daha geldi geçti. Yakın akrabalar ziyaret edildi, gezildi, tozuldu, bol bol tatlılar yendi...Evet bu son kısım olmasa iyi olacaktı ama yapacak bişi yok J Misafirlikte ikramı reddetmek olmaz amaaaan zaten senede kaç kez bayram oluyor dedik ve bir güzel tatlıları mideye indirdik.

Arefe günü ben de ev için tatlı yaptım. Kolay tarifli bir tatlı ararken internette Şambalı tatlısına denk geldim. Şambalı tatlısı beni bir anda ilkokul yıllarıma götürdü. Okul çıkışı kapının önüne tatlıcı gelir, bütün çocuklar tatlıcının başına toplanır ve birer dilim şambalı tatlısı alırdı. Ben hariç L Annem hijyenik nedenlerden ötürü hiç bir zaman sokaktan tatlı almama izin vermedi. Yani anlayacağınız şambalı yiyemeden büyüdüm, ben büyüyünce de zaten sokak tatlıcıları ortadan kalktı J
Neyse arefe günü bu tatlıyı yapmaya karar verdim. Tarif olarak da http://www.kekevi.com/blog/ adresindeki şambalı tarifini kullandım ve çok başarılı oldu. Ben tüm kek denemelerimde bu blogdan faydalanıyorum ve şu ana kadar yaptığım her kek çok lezzetli oldu. Şambalı tarifi de beni yanıltmadı. Şimdi tarifi aşağıda paylaşmak istiyorum.
Şambalı Malzemeler:
1) 1 su bardağı süt
2) 2 su bardağı toz şeker (ben çok tatlı sevmediğim için 1 parmak eksilttim)
3) 2 su bardağı irmik
4) 1 çay kaşığı karbonat
5) 1 kase kadar çiğ badem
Şerbeti için;
1) 2 su bardağı toz şeker (yine 1 parmak eksilttim)
2) 2 su bardağı su
3) Yarım limon
Yapılışı:
1) Şerbet için su ve toz şekeri eriyinceye kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Daha sonra altını kısıp 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından limonu sıkıp, ocağı kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
2) Hamur için badem hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.
3) Hafif yağlanmış ufak boy tercihen alümünyum bir kaba karışımı boşaltıyoruz. Kabın çapı 30 cm i geçmemeli. (Ben yuvarlak cam kap kullandım)
4 Karışımı 2 saat kadar irmiğin sütü çekmesi için bekletiyoruz.
5) Bıçakla dilimleri belirlemek için çiziyoruz ve soyulmuş bademleri tatlının üzerine diziyoruz. (Bademleri kaynar suyun için 20-25 dakika bekletirseniz hemen soyuluyor)
6) 170 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
7) Fırından çıkarınca dilimleyip, soğumuş şerbeti üzerine döküyoruz.
8) 2 saat dinlendirdikten sonra servis yapılabilir. (Ben dondurma ile servis yaptım)

Afiyet olsun...

15 yorum:

  1. Okul önü tatlıcıları-satıcıları nasıl büyük görünürdü gözümüze dimi :)Bende senin gibi hiç ulaşamazdım onlara. Belki de bu yüzden gözümde daha bir büyütürdüm onları.
    Bir tatlının bile eski günlere götürebiliyor olması ne güzel ama :)
    Bir gün canım eski günlere dönmek isterse gelip alacağım buradan tarifi, teşekkürler Gamze :)

    YanıtlaSil
  2. Benim en sevdiğim tatlılardan biridir. Hatta ünlendiği bir diğer adı daha vardır ama burada yazamam. :)) Erkekler iyi bilir. Ellerinize sağlık mutlaka yapacağım.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    yeni katıldım aranıza, bana da bekliyorum :)
    http://nebihanakca.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :)Sayfanızı ziyaret ettim, çok güzel kıyafetler dikmişsiniz.Ellerinize sağlık :)

      Sil
  4. Ellerine sağlık canım nefis gözüküyor :)

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık,hazırlara taş çıkarır görüntüsü,eminim tadı da öyledir :)

    YanıtlaSil
  6. afiyet olsun güzelmiş. Bereket kesesinde mor demişsin. üstündeki renklerde mor var, mor renk niyet edildikten sonra davetin çağrının ve teslimiyetle beklemenin, kabulün rengini temsil ediyormuş.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Öyle mi tamam bu şekilde hazırlayalım keseleri o zaman :)

      Sil
  7. eskiden biz de annem ve kız kardeşimle oturup ev baklavası yapardık :) büyüdük üşengeçlikten artık yapmıyoruz :)
    eline sağlık , geçmiş bayramın da mübarek olsun tatlım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Offf ev baklavasını çok severim ama henüz yufka açmayı bilmiyorum. Mutlaka sizinki de çok lezzetli oluyordur.
      Senin de geçmiş bayramın mübarek olsun canım:)

      Sil
    2. Ev baklavasi tarifim de var videolu olarak, deneyenler memnun kaliyor. Çok yufka açma bilgisi gerektirmiyor bilginize..:)

      Sil
    3. Öyle mi hemen bakacam tarife, çok teşekkürler...

      Sil
  8. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Hele ki dondurmayla eminim daha nefis olmuştur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Sizin blogunuzdan tarifini aldığım her şey çok güzel oluyor :)

      Sil