18 Temmuz 2014 Cuma

Yeni Cami Külliyesi

Geçtiğimiz hafta sonu yine Eminönü tarafındaydım. Benim bu Eminönü sevdam ne olacak bilmiyorum J Daha evvel Eminönü’ndeki mekanlara, tarihi yapılara ilişkin bir çok yazı yazdım. Bu sefer de Eminönü’nün en çok ziyaretçi alan , sembolü haline gelmiş bir noktasından Yeni Cami Külliyesinden bahsetmek istiyorum. Aslında külliyenin bir parçası olan Mısır Çarşısından http://yasamizi.blogspot.com.tr/2012/12/tarihi-yarmadada-bir-gun.html yazımda bahsetmiştim. Sıra geldi Yeni Cami’ye ...
Yeni Cami, bahçesinde onlarca güvercini ve eksilmeyen kalabalığı ile hem Eminönü hem de İstanbul için bir semboldür. Aynı zamanda eski türk filmlerinin de vazgeçilmez mekanıdır. Hani taşradan bir genç gelir ve “Taşı toprağı altın İstanbul” ya da “Sana yenilmeyecem İstanbul” der ya, işte bu sözleri çoğunlukla Yeni Cami önünde söyler.
Yeni Cami Külliyesi yapımı en uzun süren külliyeymiş. 3.Murat’ın eşi Safiye Sultan’ın isteği ile yapımına başlanan külliye yaklaşık 100 sene sonra Hatice Turhan Sultan’ın emri ile tamamlanmış .
İçi de dışı gibi zarif bir şekilde dekore edilen cami 300 seneyi aşkın süredir ziyaretçilerini ve ibadet için gelenleri ağırlıyor.
 

7 yorum:

  1. gamze ben de eminönü tutkunuyum,boş boş gezmek bile zevk veriyor

    YanıtlaSil
  2. iyiki paylaşmışsın canım oraları çok özledim özlem giderdim

    YanıtlaSil
  3. Anlatımının çok hoş, İstanbul'u özledim

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel anlatmışsın fotoğraflarda çok güzel :)

    YanıtlaSil