29 Haziran 2017 Perşembe

4.Tepede İlk Defa

Geçenlerde İstanbul’da hala görmediğim bazı semtler olduğunu farkettim. Örneğin; Fatih semti…İstanbul’da gezmedik  görmedik yer bırakmayan ben İstanbul’un en eski semtini nedense ihmal etmişim. Bu yüzden ilk fırsatta soluğu Fatih’te aldım.

İstanbul’un en eski semti olan hatta bir zamanlar merkezi olarak kabul edilen Fatih, 7 tepeli şehrin 4.tepesinde yer alıyor. Semtin sahip olduğu bir çok tarihi eser var. Bunlardan biri de Fatih Camii…

İstanbul’daki 7 tepenin önemli özelliklerinden biri her tepede muhteşem bir cami olması. 1.tepede Sultanahmet Camii;  2.tepede Nur-i Osmaniye Camii;  3.tepede Süleymaniye (bence en güzeli), 4.tepede Fatih, 5.tepede Yavuz Sultan Selim, 6.tepede Mihrimah Sultan ve son olarak da 7.tepede Haseki Camii bulunuyor.

Fatih camisinin bulunduğu konum ise tarih boyunca önem arz etmiş.1.Constantinus’un Havariyyun kilisesini buraya yaptırdığı sanılıyor.
Cami, büyük bir külliye içinde yer alıyormuş. Ancak külliye içinde yer alan hastane, medrese gibi yapılar günümüze ulaşmamış durumda.
Caminin iç görünümü…
Külliye içinde başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere bir çok Osmanlı yöneticisinin ve aile bireylerinin türbesi ve mezarı bulunmakta. Fatih Sultan Mehmet türbesi tadillattaydı.
Tadilattta olmayan bazı türbeler…
Camiyi gezdikten sonra Fatih’te biraz dolaştım ve daha da eskilere Bizans’a uzandım. O da bir daha ki yazıya…

3 yorum: