8 Mart 2016 Salı

İbrahim Paşa Sarayı

Hafta sonu İstanbul’da hava çok güzeldi. Dolayısıyla ne kapalı spor salonuna gidip spor yapmak ne de avm de gezmek istedim. Aklıma gelen bir kaç alternatifi eledikten sonra Sultanahmet’e doğru yola çıktım.

Burada gezime İbrahim Paşa Sarayı ile başladım. İbrahim Paşa, Sultan Süleyman döneminde sadrazamlık yapmış bir paşa. Aynı zamanda Sultan Süleyman’ın yakın arkadaşı ve kızkardeşi Hatice Sultan’ın eşi. Yunanistan’ın Parga şehrinde dünyaya geldiği için kendisine Pargalı İbrahim de deniyor. Hanedanın damadı ve Sultan Süleyman’ın yakın arkadaşı olmasına rağmen bir gece Sultan Süleyman’ın emri ile boğduruluyor. Boğdurulmasının ardından  bir çok neden ileri sürülüyor ama tam neden nedir bilinmiyor.
Gezdiğim saray İbrahim Paşa’nın, eşi Hatice Sultan ile oturduğu at meydanında yer alan bir yapı.
Yapının girişinde ilk göze çarpan Roma dönemine ait kalıntılar oluyor. Bu benim sarayı ikinci ziyaretimdi ancak ilk ziyaretimde bu kalıntıları gözden kaçırmışım. Kalıntılar Roma dönemindeki hipodroma ait. Eskiden at meydanı dediğimiz bu alanda bir hipodrom varmış. Yapılan kazı çalışmaları sonucu da o döneme ait bazı kalıntılara rastlanmış. Şimdi o kalıntılar koruma altına alınarak ziyarete açık hale getirilmiş durumda.
Saray şu an Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Tarih boyunca kurulmuş müslüman devletlere ait eserler sergileniyor. Uzun koridor boyunca sıralanmış odalarda eserler tek tek incelenebilir.
Mescid Kitabesi...
Abbasiler dönemine ait mutfak gerçeleri...
Artuklu dönemine ait eserler...
Eyyubi dönemine ait eserler...
Memluk dönemine ait çok şık bir vazo...
Kaçar dönemine ait kalemlik ve ayna/tarak takımı...

Devam edecek...

10 yorum:

  1. Güzel havalarda AVM tercih etmek çok kötü bence de... :)

    Güzel... :)

    E ben de beklerim bloguma sevgiler! :)

    YanıtlaSil
  2. ayna ve tarak ne kadar güzel Çok güzel anlatmışsın sende emeklerine sağlık bende gitmek istiyorum inşallah merak ettiğim yerler den biridir sayende biraz olsun gördüm :) Teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ayna ve tarağa bayılmıştım.Şimdiden keyifli gezmeler...

      Sil
  3. Çok güzelmiş mutlaka ziyaret edicem bende:)

    YanıtlaSil
  4. Müze ve tarihi eserlerimizi gezme alışkanlığımız gerçekten yok. Haftasonunuz gerçekten güzel gezmiştir. Yolum düşerse uğramak isteyeceğim yerlerden biri olacaktır. Önce biraz tarih araştırması sonrasında gezmek gerçekten faydalı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle...Tarih araştırması yaparak gitmek çok faydalı oluyor.

      Sil
  5. sen keşfedicisin yaaa. du buraya da gideyim o saman :)

    YanıtlaSil