8 Nisan 2016 Cuma

Sanat Sanat İçin mi? Yoksa Sanat Halk İçin mi?

Üniversitede sanat tarihi ile ilgili seçmeli bir dersim vardı. Mühendislik fakültesinde ne alaka demeyin vardı öyle değişik dersler ve ben bu derslere severek girerdim. Bu tip dersler benim için bir nefes alma ve genel kültür geliştirme şansıydı. Derste sanat akımlarını öğrenirken sürekli karşılaştığımız bir kalıp vardı “Sanat sanat için midir, halk için mi?”. Ben kesinlikle halk için olduğunu savunanlardanım. Sanat için olandan maalesef hiç bir şey anlamıyorum.

Atlı Köşk’e gittiğimiz zaman içerde bir sergide vardı . Dünyaca ünlü sanatçı Heinz Mack’in sergisi. Böyle bilmiş bilmiş Heinz Mack yazdığıma bakmayın sanatçının adını ilk kez orada duydum.
Sergiye girmeden evvel elimize kalp şeklinde kağıtlar tutuşturdular ve beğendiğiniz eserlerin önüne bu kalpleri bırakın dediler.
İçeri girdiğimiz zaman farkettik ki sanatçı Alman modernizminin öncülerindenmiş. Dolayısıyla tüm eserler modern sanat akımının sonucuydu. Yani ben eserlerden çok bişi anlamadım dolayısıyla bana sanat sanat içindir görüşünü çağrıştırdı.
Rengarenk bir kafes J Bana göre kafes tabi ki kimbilir burada ne betimleniyor.
Ay ve ayın evreleri. Gayet anlaşılır bir tablo olduğu için benim kalp buraya gitti.
Sahra çölü...
Tablo harici eserlerlerden bazıları...
En alt katta da ışık eserleri sergileniyordu. Zorlu ışık festivalinde de bu tip eserler görmüştüm. O yüzden yabancılık çekmedim desem yeridir :)
İşte böyle çok bişi anlamadan sergiyi de gezdikten sonra Atlı köş’ün bahçesinde biraz oturduk, manzaranın keyfini çıkardıktan sonra da ayrıldık.

13 yorum:

  1. :))) istanbul modern bende aynı duyguları yaşatmıştı
    anladığım bir iki parça olmuştu:) gerisi yorum
    tabii bir adamı bu da mı sanat diye görevlilere sorunca onlar da kopmuştu:))) işte bu iyiydi diye,
    modern sanat çok küçük bir k,itleye hitap ediyor kesinlikle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan'cım modern sanatı sevenlere saygı duyuyorum demek ki onlar için bişi ifade ediyor.Ancak ben klasikçiyim :) Çiçekler olsun, böcekler olsun, inci küpeli kız olsun :)) Öpüyorum seni çok..

      Sil
  2. Komik bir yazı olmuş bu:) Modern sanat çok göreceli bir şey tabi. Herkese farklı şeyler çağrıştırıyor. Bazen bazılarımıza çağrışan bir şey olmayadabiliyor:))

    YanıtlaSil
  3. ayyyy bahçe daha iyimiş o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sadece bahçe değil, Sabancı ailesinin kişisel kullanım alanını sergilediği alanlar da güzeldi.

      Sil
  4. Sanat sanat için değil, benim için! demek geldi birden içimden :)

    YanıtlaSil
  5. Aslında anlamak değil hissetmek önemli bence sevgili Gamze.
    Klasik ya da modern, bir eser karşısında herkes farklı şeyler hisseder.
    Öyle ya da böyle sanat iyidir, gereklidir ama değil mi?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki gereklidir zaten bunun aksini belirten ya da sanatçıyı kötüleyen hiç bir cümle yazmadım. Burada inceden inceye kendimle dalga geçtim. Yukarda bahsettiğim gibi 2.fotoğraf benim için renkli bir kafes.Onun dışında olumlu ya da olumsuz bişi hissettirmiyor. Her bireyin bakış açısı ve hisleri farklı olabiliyor yani :) Öte yandan sanatın içinde doğmuş (ressam bir dayının yeğeniyim) biri olarak sanatın her zaman destekçisiyim. Blog yazılarımdan da bu anlaşılır zaten.Sevgiler...

      Sil
  6. Merhaba Esracım , bende gidip bakıyorum ama ne demek istediyle ilgili bazen anlayamıyorum Ama güzel olmuş eserler :)

    YanıtlaSil
  7. Modern sanat ilginç bir konu gerçekten. Yani ne hissedildiğini bilmeden izlenen şeyler, sanatçının kendine ait değilde, her devirde izleyene bir şeyler bıraktığını düşünüyorum. Mesela o rengarenk kafes, belki de onu yaparken, çevrende ne kadar renkli bir hayat yaşıyorsun görünürse görünsün, etrafında parmaklıklar varken, hep yalnız ve çaresizsin anlamını taşıyabilir.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanatçı ne düşündü bilmiyorum ama ben Kafes yorumunuzu çok beğendim.

      Sil
  8. Sanatın sanat için sn kısmından ben de bir şey anlamam. Halk için olmalı sanat .:)

    YanıtlaSil