23 Ocak 2018 Salı

Yılın İlk Sergisi

Geçtiğimiz hafta sonu Yasemin ile buluşarak önce Emirgan Sütiş’te kahvaltı yaptık ve sonrasında da harika bir sergi gezdik.

Hava soğuk mu soğuk, puslu mu pusluydu. Buna rağmen sahil balık tutanlarla doluydu. Ekmek parasını kazanmak için balık tutanları çok iyi anlıyorum. Ancak hobi olarak balık tutmak çok sıkıcı değil mi ya? Oltayı atıp öylece dakikaların geçmesini beklemek bana tam bir zaman kaybı geliyor.
Neyse sahildeki soğuk içimize işlemeden atlı köşke giriş yaptık.  Çinli sanatçı Ai Weiwei’nin sergisi uzun süredir ziyaretçilerini ağırlıyordu ve artık bitmek üzereydi. İyi ki bitmeden bu güzel sergiyi gezme şansını elde etmişiz.
Ai weiwei, devletle başı sürekli belada olan sık sık tutuklanan bir aktivist sanatçıymış. Seramik üzerine çalışan sanatçının çoğu eseri sosyal olayları baz alıyor.

2004 yılında Hint Okyanusunda gerçekleşen tsunamiyi konu aldığı bir eser…
Ai Weiwei, Shangay’da bir studio inşa eder. Ancak bu stüdyo yasa dışı bulunarak yıkım kararı alınır. Sanatçı, bunu protesto etmek için nehir yengeci ziyafeti vereceğini açıklar. Böylece yengeçler eseri ortaya çıkar…
Rengarenk vazolar serisi…
Tutuklandığı anların birinden bir kare… Polislerle selfie…
Ai’nin pasaportuna el konur. Bunun üzerine sanatçı pasaportu iade edilene kadar bisikletinin sepetine her gün taze çiçek yerleştirir. Ve Özgürlük İçin Çiçekler eseri de ortaya çıkmış olur.
Çiçeklerin üzerinde günün tarihi....
En tanınmış eserlerinden biri ayçekirdekleri…
Kaplanlar…
Ve Ai Weiwei’nin 2000 yıllık hanedana ait vazoyu düşürüp kırması sonrası ürettiği eserler…