27 Mart 2014 Perşembe

Para Para Para

Napolyon böyle demiş mi dememiş mi hala tartışılıyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki Lidyalılarından günümüze kadar geçen sürede para insanoğlu için önemli bir araç olmuş. Zamanla da banka ve bankacılık kavramları ortaya çıkmış. Türkiye’de kurulan ilk banka ise Türkiye İş Bankası olmuş. Eminönü’den Sirkeci tarafına doğru ne zaman yürüsem İş Bankası müzesinin önünden geçer ama içeri girecek vakit bulamazdım. Son gidişimde boş bir vakit yakalayınca hemen müzeye girdim.
3 katlı tarihi yapı içerisinde yer alan müzeye giriş ücretsiz. 1.kata çıktığımız zaman ilk gözümüze çarpan İş Bankası’nın eski reklam afişleri oluyor.
Daha sonra nostaljik kumbaraları görüyoruz. Bu kumbaralar beni çocukluğuma götürdü. Henüz okula dahi gitmiyorken bir kumbaram vardı. Babam her sabah bir adet bozuk para verirdi (tutarı şimdi hatırlamıyorum bugünün 1 TL si olabilir). Parayı kaptığım gibi kumbaranın içine atardım. Onun içine para atmak benim için keyifli bir oyundu. Kumbara biraz dolunca ise babam açar ve içindekilerle benim istediğim bir şeyi alırdı. Şimdilerde kumbara olayı oldukça azalmış durumda.
Müzenin içinde ilerlediğimiz zaman bu sefer büyük bir defter görüyoruz. Malum 1930’lu yıllarda bilgisayar henüz yokken alacak - verecek işlemleri defter üzerinde tutuluyormuş. Bu defter de o dönemden kalma. Defter üzerinde Ali Bey’e 200 gibi ifadeler var :)
İşte bu makineler de epey nostaljik....
 
Günümüze doğru yaklaştıkça ise devasa bir hard disk karşımıza çıkıyor.
Müze’de Atatürk Salonu ismi ile Atatürk’e ayrılmış bir bölüm de bulunmakta. Bu oda, Atatürk’ün ziyaret esnasında bulunduğu odaymış.

Devam edecek... 

8 yorum:

  1. Bu güzel bir yazı olmuş:)
    Ben de önünden geçip de girmediğime hayıflanırdım, devamını bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederimi görmenizi tavsiye ederim :)
      Sevgiler...

      Sil
  2. teşekkürler,
    PTT müzesini de tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam Havva Hanım, not aldım.En kısa zamanda gidecem :)

      Sil
  3. Okuyunca kendimden utandım. Hem müze gezmeyi çok severim cebimde müze kartım da var. İş Bankası müzesinin önünden de 15 günde bir geçerim. Ama gezmedim. İlk gidişimde oralara gezeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gezerken keyif alırsınız, ben de sizin paylaşımınızı bekliyorum:)

      Sil
  4. Müzeyi not etmiştim zaten künefenin hatırına burayı da yazdım. Bu güzel paylaşımlar için teşekkür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Burada künefe gerçekten denemeye değer:)

      Sil