12 Mayıs 2016 Perşembe

Sade

Hayat sade yaşanınca mı yoksa cafcaflı yaşanınca mı güzel? Bu sorunun kişiden kişiye göre değişen bir yanıtı vardır mutlaka. Kimi sade yaşamıyla mutluyken kimi kalabalığı ile mutludur. “Sade” , Begüm Başoğlu ve Ege Erim’in yazdığı bir kitap. Kitapta yaşamın her alanında yapılacak olan sadeleşmeden bahsediliyor. Mesela gereksiz kıyafetlerin dolapları işgal etmesi, sosyal medyayı gereğinden fazla kullanıp zaman öldürmek, abartılı yemek yemek gibi konularına değinilmiş.

Kitabı okurken kendime sık sık sade yaşıyor muyum diye sordum? Valla sosyal medya konusunda sade yaşıyorum. Yani bütün gün elimde telefon facebook, instagram gezmiyorum. Her gün hesaplarıma bakıyorum tabi ki  ama abartmıyorum. Telefonumda whatsapp bile yüklü değil. Gerçekten birine ulaşmak istersem telefon etmeyi tercih ediyorum aynı şekilde birisi de bana ulaşmak isterse telefon edip sesimi duyabileceğini biliyorum.

Öte yandan eşya konusunda çuvallıyorum. Her şeyi saklama huyumdan vazgeçemedim gitti. Ya lazım olursa? Nasıl bir sorudur ki bu benim elimi ayağımı bağlıyor. Yalnız son yıllarda gardırop temizliğinde şuna dikkat etmeye başladım; eğer 2 senedir giymediğim bir eşya var ise ne kadar yeni olursa olsun ve ne kadar para vermişsem vereyim o eşyanın yolunu açıyorum. Çünkü biliyorum ki 2 senedir gardıroptan çıkmamışsa daha da çıkmaz.

Bir de hatıralar var… Onlar sittinsene geçse hep orada duracak onu biliyorum. Çünkü hatıralara sıkı sıkıya bağlanan bir yapım var. Mesela lise mezuniyette giydiğim elbisem üzerinden neredeyse 20 sene geçmesine rağmen hala dolapta. Eski karnelerim, bilgi yarışmasında aldığım derece sonucu hediye edilen dolma kalem (ortaokul), ilkokul arkadaşlarımın yazdığı “Hatıra hatıra dedin başımın etini yedin..” şeklinde başlayan satırları içeren hatıra defteri koca bir kolinin içinde yangında ilk kurtarılacak olarak duruyor…

Ayrıca önemli belgeleri, makbuzları da uzun süre saklıyorum. Geçenlerde doktora gittim ve bir ultrason çektirdim. Çıkarken doktor bana “Ultrasonu sakla, tamam mı?” dedi? Kocaman gülümseme ile tabi ki dedim. Aksi düşünülemezdi bile J

Böyle işte kimi alanlarda sadeyken kimi alanlarda kalabalığım. Ancak bu kalabalık da sonuçta benim tercihim. Kitaba dönecek olursak güzel bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Akıcı bir dil ile önemli noktalara değinilerek yazılmış. Tavsiye ederim.

15 yorum:

  1. Bu kitabı okumalı.. Çünkü zaman zaman ben de bu konunun değerlendirmesini yaparım kendimce. Sadeliğe doğru evrilmekte yarar var diyorum. Yaşam tarzı tartışmaları hep havada kalır, görecelidir çünkü. Bana göre ne kadar cafcaflı yaşam, o kadar karmaşa ve zorluk. Yaşamımın her alanında ihtiyacıma ve zevkime yönelik sadelik işlerimi kolaylaştırır, emeğimden, zamanımdan tasarruf sağlar. Evet, gözümü gönlümü okşayan detaylar olmalı hayatımda ama beni yorup üzecek boyutta olmamalı. Sosyal medya konusunda tıpkı sizin gibiyim. Hatta telefonum hala akıllanamadı:)Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Benim telefonumda hediye sonucu akıllanmıştı :) Sanırım uzun yıllar da kullanırım.

      Sil
  2. Ege'nin bloğu da var. Bence de okunası ve uygulanası bir kitap.
    http://japonkedi.blogspot.com.tr/
    Selamlar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi bi bakayım hemen bloguna, teşekkür ederim.

      Sil
  3. Sadeliğin ağababası annem olur. Bahsettiklerinizin hepsi, hatta alası onda mevcut. Tersi de bende tabi :)) sevgiler... kitap önerisi için de teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Öyle oluyor zaten her eve bir kalabalık bir sade lazım ki denge olsun :))

      Sil
  4. Bir süredir benım de düsturum oldu. Eşya, giysi tamam da, hobi malzemeleri ve efemerist tarafım işi bozuyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyde sadeleşemiyoruz Tülin Abla. Hobilerin seni mutlu ediyorsa malzemeleri de olacak artık napalım:))

      Sil
  5. Bence bu kitap yine de benim de baş ucu kitabım olmalı.
    Ah o anılar yok mu anılar . Üniversitedeki muhasebe defterini, lise deki Ing defterini saklar mi insan Saklamisim. Ama adım yine de onları kiyamadim Gamzem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi anlıyorum, ben de kıyamıyorum çünkü hatıralara :) Varsın onlar da dursun...

      Sil
  6. Ben de "Daha Sade Bir Hayat" kitabını okuyorum. Sade yaşamak konusunda sanırım en kötü olduğum nokta sosyal medya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha Sade Bir Hayat kitabını da merak ettim şimdi.Hemen not aldım, bakıcam.

      Sil