11 Temmuz 2016 Pazartesi

Pera Palace

Profesör Wagner geçmişin izlerini sürmek için İstanbul’daydı. Dünyaca tanınmış bir çok ünlü isme ev sahipliği yapmış tarihi otelin devasa kapısından içeri girerken dondurucu soğuğu ve yoğun tipiyi arkasında bırakmıştı. Pera Palace;  tarih kokan odaları ve eşsiz manzarası ile geçmişin izlerini sürmek için tam da olunması gereken yerdi.

Yukarda yazdığım cümleler bana ait ancak Zülfü Livaneli’nin Serenad isimli kitabının minik bir tanıtımı pekala olabilir. Yıllar evvel okumuştum Serenad ‘ı ama dimağımda bıraktığı lezzet bugün gibi. Alman profesörün, geçmişin izlerini sürmek için İstanbul’a gelişini ve bu esnada Pera Palace’da konaklamasını anlatıyordu. Kitabın bir çok sayfasında tarihi Pera Palace oteli ile ilgili bilgiler vardı. Oldukça sürükleyici olan hikayenin sonuna ulaşmaya çalışırken Pera Palace da ben de ayrı bir merak uyandırmıştı.

Geçtiğimiz hafta annemle otelin önünden geçerken “Hadi anne bir kahve molası verelim” önerimle otele girdik ve Jumeriah isimli pastenesine yöneldik.

Pembe rengin hakim olduğu pastane oldukça şaşalı döşenmişti. Fransız pastane konseptine uygun gibiydi. Oysa ben geçmişe doğru yolculuğa çıkacağım bir ortam hayal etmiştim. Buna rağmen yine de güzeldi.
Duvarları süsleyen resimler…
Ve kahvemiz…
İştah kabartan pastane köşesi...
Kahvemizi içtikten sonra kısa molamızı sonlandırdık. Pastanede otururken keyif aldığımı ama aradığımı bulamadığımı söyleyebilirim. Otel bölümünü gezmedim. O yüzden otelin de günümüze göre uyarlanıp uyarlanmadığını bilmiyorum. Kimbilir belki bir gün orada konaklamak nasip olur. O zaman ben de düşüncelerimi yazma şansına erişirim. 

12 yorum:

  1. Ne güzel bir kitaptı değil mi?
    Yalnız okuduğunuz kitaptaki mekanı görebilmek ne büyük şans.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle...Serenad, Zülfü Livaneli'nin en sevdiğim kitabı...

      Sil
  2. Ne de iyi yaptın gitmekle ...
    bayılıyorum senin böyle gezmelerine sayende biz de bir çok yer görmüş oluyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, beraber de gideriz inşallah..

      Sil
  3. Ben de çok severek okumuştum o kitabı :)Pastalar da şahane :)

    YanıtlaSil
  4. Yazarın bence en güzel kitabıydı " Serenad". Otelin ise adı yetiyor hayallere dalmaya :)

    YanıtlaSil
  5. şahanesin Gamze,
    ye,iç,gez ve yaz lütfen.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. ayyyyy burayı çok seviyorum ben yaaaa :)

    YanıtlaSil
  7. Ben de çok sevdiğim arkadaşlarıma tutturup duruyorum. Bir günü kendimize ayıralım ve gidip Pera Palas'ta kahvaltı yapalım diye. Olmazsa tek başıma gideceğim. Nefis bir çocuk kitapları yazarı var. Yazdıkları da kendi de şahane. Delal Arya. İg'den de takip edebilirsin. Pera Günlükleri adıyla kaleme aldığı bir dizisi var. Yenisi bu günlerde çıkacak. Kuzey okur diye almış, o okumadan ben okumuştum. Ruhu çocuk kalanlar ve İstanbul'da gezinmek isteyenler için çok güzel kitaplar.
    Haberin olsun dedim :)
    ve seni kocaman öptüm güzellik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen kitaba bakıcam Özlemcim. Bu arada Pera'da ben sana seve seve arkadaşlık edebilirim.Ben de seni kocaman öptüm.

      Sil