14 Kasım 2016 Pazartesi

Hapishanede Kırım Ezgileri

Bir zamanlar hapishane olarak kullanılmış bir konak düşünün. Bu konağın çarpı işaretleri ile doldurulmuş duvarlarında şu an Kırım ezgileri yankılanıyor. Galata’da yer alan Galata Evi’nden bahsediyorum. Galata Evi, 1900’lü yılların başında İngiliz hapishanesi olarak kullanılmış. Akabinde ise İngiliz karakolu, mahkemesi gibi hizmetler vermiş. 1999 yılında ise mimar bir çift olan Nadire-Mete Göktuğ tarafından satın alınarak restoran haline dönüştürülmüş.
Galata Kulesi’nin biraz aşağısında yer alan Galata Evi’ne yıllar evvel gitmiştim. 2 hafta evvel bir arkadaşımı götürmek maksadıyla tekrar uğradım.  Konağın kapısını çaldığımızda güler yüzlü aşçısı bizi karşıladı. Kimsecikler yoktu içerde. Cumbadaki masada yerimizi alarak siparişimizi verdik. Rus/Gürcü/Kırım mutfağı olarak hizmet veren restoranda (sonradan öğrendiğimiz üzere Nadire Hanım Kırımlıymış) bir Rus mantısı çeşidi olan pilevni ve Gürcü tatlısı kuş sütü siparişi verdik. Her ikisi de birbirinden lezzetliydi.
Biz yemeğimizi bitirmek üzereyken konağın sahibi Mete Bey geldi. Bize uzun uzun konağın tarihini, Galata’yı ve eski İstanbul’u anlattı. Konağın restorasyonu sırasında geçmişe ait izlerin silinmediğini gösterdi. Örneğin, mahkumların karaladıkları duvar hala ilk günkü gibi duruyor.
Konağın her bir köşesinde geçmişe ait izler bulmak mümkün.
Dolaşırken piyano dikkatimi çekti ve kim çalıyor diye sordum. Eşi Nadire Hanım akşamları çalıyor;  Kırım ezgileri, Tatar türküleri konakta çınlıyormuş. Ah keşke şimdi burada olsaydı ve Yalta ormanlarının kokusunu buraya getirseydi diye iç geçirdim. Belki bir akşam Nadire Hanım’ı dinlemek için yeniden uğrarım.  Bu arada kışın menülerinde sıcak şarap ve salep de bulunuyor. Galata’da eski bir konakta, bir kış günü sıcak içeceği yudumlayarak Kırım ezgileri dinlemek hiç fena olmaz sanırım...

13 yorum:

  1. Ne kadar güzel fotoğraflar ,mahkumlerin yazıları hala silinmemiş . Gerçekten çok güzel ..

    YanıtlaSil
  2. Gitmem lazım gibi geldi, Kırım kökenli biri olarak.

    YanıtlaSil
  3. Ne güzelmiş. Gitmek lazım bir ara. Anne tarafından Kırımlı'yız, asıl annem beğenir:) Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir mekanmış, sizin anlatımınız daha da bir güzel kılmış bu konağı.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzelmiş gerçekten. Geçmişten izler her zaman güzeldir zaten.

    YanıtlaSil
  6. zevkle okudum! Kalmenine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  7. Aaaa... ben burayı atlamışım. Ne güzelmiş Esracım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzle bir mekan Tülin Abla.İstanbul'a yolun düşerse seni orada misafir etmek isterim:)

      Sil