19 Eylül 2019 Perşembe

Tuna’nın Nazlı Nazlı Aktığı Kasaba : Szentendre


Budapeşte’yi enikonu gezdikten sonra yakınlarda bir yer daha görmek istedik. Daha önceki gidişimizde Szentendre kasabasını görmüş ve çok sevmiştik. Neden bir kez daha görmeyelim deyip trene atladık ve çuf çuf giderek kasabaya ulaştık.
Szentrendre, tuna nehri kenarına kurulmuş, arnavut kaldırımı yollarla bezeli, çok şirin bir kasaba. Sanırım Tuna nehri, Macaristan’da dokunduğu her yere güzellik katıyor.
Kasabaya varınca ilk önce ünlü dondurmacısına uğradık.
Tercihimiz lavantalı dondurmadan yana oldu. İlk kez denediğim lavantalı dondurma konusunda beklentim yüksekti ama maalesef dondurma, bu beklentimi karşılamadı. Lavantanın tadını da kokusunu da pek alamadım.
Kasabada sağlı sollu sıralanmış birçok hediyelik eşya dükkanı bulunuyor. Bu dükkanlarda Macaristan’a ait yöresel bez bebekler, kırmızı biberler..vs bulmak mümkün.
Ayrıca kasabada bir noel müzesi yer almakta. Müze içinde yeni yıla ve noele ait onlarca ürün sergileniyor ve bu ürünler istenirse satın alınabiliyor.
Szentendre’nin ara sokakları da pek hoş.
Ara sokaklara girip çıktıktan sonra son olarak kasabanın meşhur langoşçusunda langoş yedik.
Böylece hem günü hem de tatili sonlandırmış olduk.

Budapeşte’ye Yolu Düşeceklere Notlar:

1)Para birimi Forint. Euro da her yerde geçiyor ve bol miktarda döviz bürosu bulmak mümkün. Öte yandan kur farkından dolayı kayıp yaşamamak için Türkiye’den forint alıp gitmek de fayda var.
2)Budapeşte’de yazlar çok sıcak, kışlar çok soğuk geçiyormuş. Biz Ağustos ayında 35-37 derece sıcaklıkta dolaştık. Allahtan nem oranı yüksek bir şehir değil.
3)Gulaş çorbası en meşhur yemeği. Çoğunlukla dana etinden yapıldığı söyleniyor. Ancak bazı restoranlarda domuz eti de kullanıldığını duyduğumuz için biz denemedik. Önceki gidişimizde ise geyik eti çorbası içmiştik ve fena değildi. Pişiye benzer Langoş isimli hamurları ise bir diğer önemli yiyeceklerinden.
4) Geniş bir tatlı mutfağı bulunuyor.  Dobos torta ve somloi galushka en ünlü pastaları. Ben somloi galushkayı daha çok sevdim.
5)Metro ağı çok geniş. Hemen hemen her yere metro ile ulaşmak mümkün. Metro bileti aldıktan sonra trene binmeden mutlaka bileti okutmak gerekiyor. Kontrole yakalanmanız durumunda biletiniz olsa dahi eğer okutulmamışsa  150-160 TL lik bir para cezası alırsınız. (Metro duraklarında denetim çok sıkı)
5)Tuna nehrinde 1 saatlik gezi keyifli oluyor. Erzsebet köprüsü civarında çeşitli firmaların tekne gezisi biletleri satılıyor. Kimisi yemekli, kimisi içecekli, kimisi de sadece gezi şeklinde. İsteğinize göre bunlardan birini tercih edebilirsiniz.
6)Magnetler, bez bebekler ve kırmızı toz biber en çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında yer alıyor.

6 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel bir şehirmiş, hem şirin hem zevkli inşa edilmiş, cıvıl cıvıl görünüyor :)
    Lavantalı dondurmanın en gerçeği sanırım Lavanta Kokulu Köy(Kuyucak)ta olanıydı, hem tadı hem kokusu ile muhteşemdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi?Yolum Kuyucak'a düşerse deneyecem mutlaka :)

      Sil
  2. Çok güzelmiş. Umarım bir gün gidebiliriz.
    Bu arada mail abonelik butonu koyar mısın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda gidersiniz. Buton nereden konuluyor acaba bir bakayım.

      Sil
  3. saool bilgiler için bu şirin yer de aklımda artıık. langoş oh :) lavanta çok çok severim ama lavantasız lavantalı dondurma olmaz tabeee hihihi :)

    YanıtlaSil