20 Ocak 2015 Salı

Konaktan Pasaja Giden Bir Öykü

Havanın güneşli olmasını fırsat bilerek Pazar günümü Beyoğlu’nda geçirdim. Amacım biraz fotoğraf çekmek biraz da dolaşmaktı. Uzun zaman olmuştu semtin tarihi dokusunu solumayalı.

İstiklal’deki aheste yolculuğuma Atlas Pasajı ile başladım. Gitmeden evvel de Atlas Pasajı’nın tarihi hakkında internetten biraz araştırma yaptım. Atlas Pasajı, 1870 Büyük İstanbul Yangını’ndan sonra kurulmuş. Ancak şaşırtıcı olan buranın bir çarşı, restoran ya da benzeri bir yapı olarak değil de konak olarak kurulması. Dönemin ünlü ermeni mimarı padişahın izni ile burada kendisine konak yapmış. Pasajın şu an ki alt katı da ahır olarak kullanılıyormuş. Sonraları konak bir kaç kez el değiştirmiş ve en sonunda burada Atlas sineması açılmış. Döneminde çok popüler olan Atlas sineması bir çok filme ve sinema çekimine ev sahipliği yapmış. Şimdilerde ise pasajda çeşitli dükkanlar bulunuyor. Sinema ise eskisi kadar rağbet görmese de hala ayakta.
Pasajın girişinde satılan siyah beyaz türk filmlerinin görüntülerini içeren bu kartpostallar çok ilgimi çekti. Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’lu olanlardan bir tane aldım J
Pasajda ıvır zıvır bir sürü hediyelik eşya satılıyor. Örneğin; bu Kızılderili ailesi pek hoştu...
Biri kıyafet balosu mu var dedi? Burada aradığınız kostümleri bulabilirsiniz...
Bu soğuk kış günlerinde eldiven, bere ve atkıya da epey ihtiyaç duyuyoruz.
Binbir çeşit mandal...
Çeşit çeşit aynalar...Audrey Hepburn mü? Yoksa Sultan mı?
Bu yoga yapan kurbağalara ne demeli? J

11 yorum:

  1. Gamze'cim, bayıldım hepsine. Birbirinden güzeller :)

    YanıtlaSil
  2. Yaaa tam benlik bi yer bende gitmek istedim su an :)

    YanıtlaSil
  3. İstanbul Devlet Tiyotroları küçük sahne de bu Pasajda yer alıyor..Oyun izlemeye küçük sahneye her geldiğimde Pasajı şöyle bir gezerim.Gidip görmekte fayda var diyorum.Tarihe gaddarca davranılan bir dönemdeyiz.Yıkılıp yerine bir AVM kurulmadan görülmeli.Fotoğraflar çok hoş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkkür ederim.Evet,burada İstanbul Devlet Tiyatrosu küçük sahne de bulunuyor.Hatta eskiden Sadri Alışık tiyatrosu da vardı.Son gidişimde dikkat etmedim hala burada mı diye.

      Sil
  4. İstanbul da yaşamak bir ayrıcalık. :)

    YanıtlaSil
  5. Eskiden ne çok giderdik Atlas sinemasına. Hergün oralardayım neredeyse çok uzun süredir Atlas Pasajına girmedim. İlk gidişimde gezeceğim. Mandallar ve yoga yapan kurbağalar nefis. Ne güzel ayrıntılar yakalamışsınız. Teşekkür bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için.Avmler açılmadan evvel bizim de sinema durağımız burasıydı.

      Sil
  6. Odamın duvarını süsler oradan aldığım posterler..
    çok güzel anlatmışsın.. Sadri Alışık posteri çarptımı gözüne, en son gittiğimde bitmişti :)

    YanıtlaSil
  7. Yıllar yıllar önce gitmiş ve kendime şapkalar almıştım atlas pasajından...

    YanıtlaSil