25 Nisan 2016 Pazartesi

Pazar Günü ve Topkapı Sarayı

Ne zamandır o kadar çok düşünüyorum ki beynimi düşünmekten yitirecem gibi geliyor. Hani bazı zamanlar olur ya boşa koyarsınız dolmaz doluya koyarsınız almaz. İşte tam da böyle bir zamandan  geçiyorum. Biraz kafamı dağıtmak ve düşüncelerden uzaklaşmak için hafta sonu yine Sultanahmet tarafına gittim. Hem biraz gezerim hem de fotoğraf çekerim diye düşündüm.

İlk durağım Topkapı Sarayı oldu. Daha önce defalarca kez Topkapı Sarayı’nı ziyaret etmiştim o yüzden mekan oldukça tanıdıktı :) Topkapı sarayı hakkında o kadar fazla anlatılacak şey var ki burada yazmaya başlasam 10 gün sürer yazılar. Hatırlıyorum da eski iş yerimde arkadaşlarıma Sultanahmet gezisi düzenlemiştim ve sarayı tam 4 saatte gezmiştik. Şimdi o kadar çok ayrıntıya girmeden yüzeysel olarak biraz paylaşım yapmak istiyorum.
Müzekartla gezilebiliyor. Yalnız harem bölümünde müze kart geçerli değil.

Bab-ü Hümayun Kapısı (Sarayın ana giriş kapısı)
Saray 4 büyük avludan oluşuyor. İlk avlu Alay Meydanı ya da diğer adı ile Halk Meydanı. Buraya Alay Meydanı denmesinin nedeni vakti zamanında çeşitli törenlerin yapılmasıymış. Savaşa giderken yeniçeri alayı, saray dışında bir şehzade doğduysa Şehzade Alayı ya da Valide Sultan seyahatten dönüyorsa Valide Sultan alayı düzenlenirmiş. Halk meydanı denmesinin nedeni ise bu alan halkın sarayda girebildiği tek yermiş. Burada - günümüze ulaşmayan bir kulede- istek ve şikayetler bildirilirmiş.
Aya İrini Kilisesi...Çok ama çok eski bir Bizans Kilisesi(MS 324) İlginç de bir öyküsü var.
“Asıl adı Penelope olan Azize İrene hristiyanlığa inanmaktadır. Ve halka da hristiyanlığı yaymaya çalışmaktadır. Bu esnada dine inanmayan ve onu desteklemeyen zıt görüş arasında bir mücadele başlar.  Penelope, önce yılanlarla dolu bir kuyuya atılır, sonra taşlanır en sonunda da atın terkisinde yollarda sürüklenir. Fakat tüm bu işkencelerden sağ kurtulmayı başarır. Bu kadar işkenceden sağ kurtulması halkın yavaş yavaş hristiyanlığa geçmesine neden olur. Bunun üzerine Bizans Kralı Konstantin ona Azize Irene diye hitap etmeye başlar ve adına bu kiliseyi yaptırır”
Kilise Osmanlı döneminde silah deposu olarak kullanılmış. Akustiği çok güzel olduğu için günümüzde de konser organizasyonlarında mekan olarak kullanılıyor. Ben yıllar evvel burada bir flemenko konseri seyretmiştim.
Topkapı Sarayı, eski Bizans sarayının üzerine kurulmuş bir yapı.Dolayısıyla bahçede o döneme ait kalıntıları görmek de mümkün.
1.avluda ayrıca Darphane-i Amire (Osmanlı’da paranın basıldığı yer), Cellad Çeşmesi ve Su Terazisi de bulunmakta.

20 yorum:

  1. Bayılıyorum senin bu İstanbul gezilerine. Ben kendi şehrimde böyle gezemiyorum. Hafta içi işten, trafikten o kadar yoruluyorum ki hafta sonuna geldik mi evden çıkasım gelmiyor. Evimin keyifli olmasının da sebebi var elbet. Oturuyorum bahçede, çayımı, kitabımı alıyorum, keyfime bakıyorum. Kendimi bildim bileli İstanbuldayım ya üç ya da dört kez gitmişimdir Topkapı Sarayı'na. Sen mi gezdirsen bizi bir kez daha acaba? öpüyorum çok seni. Bırak kafan da dağınık kalsın, toplarsın bir ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemcim seve seve gezdiririm.Yapalım valla bir organizasyon, çok isterim. Seni kocaman öpüyorum canım.

      Sil
  2. gezilere başlaman iyi bir şey
    ses ver ses gamze boşwer hayat kısa rahat olmak gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle ama işte insanın yapısı değişmiyor Handan :( Gamsız, rahat biri olmayı çok isterdim inan.

      Sil
  3. Topkapı Saarayıi Ayasofya, Gülhane, SUltanahmet... Her gezişimde asırlar öncesine gidiyorum, sanki 2000'li yıllarda değilmişiz gibi.

    YanıtlaSil
  4. Yüz kere söyledim biliyorum ama ben senin bu gezmelerine hayranımmm

    YanıtlaSil
  5. Ya o beyin düşünmekten yanar da yanar durur ama böyle biraz nefes almak, mola vermek düşüncelere iyi olmuş süper Gamze, haftasonu istanbuldaydık ve defneyi sultanahmete götürelim dedik biraz da en son karar adalar oldu şimdi paylaşımı görünce Gamze yerime dolaşmış ooohh misss dedim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle beynim kısa devre yapacak yakında :) Adalar da güzeldir şimdi, iyi etmişsiniz adaları tercih ederek. Biraz deniz, biraz çiçek böcek kokusu almışsınızdır.Sevgiler...

      Sil
  6. sultanahmete giden çoğu kişi topkapı sarayına uğramıyor , bu kadar yakın olduklarını bilmiyorlar bence.. üniversite zamanında bol bol gitmişliğim vardır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sultanhmet'te o kadar fazla tarihi eser ya da yapı var ki insan hangisine uğrayacağını şaşırıyor :)

      Sil
  7. Ayrıntılı düşünme hastalığına sende yakalanmışsın Gamze, geçmiş olsun. Ancak kendimizi yıprattığımızla kalıyoruz bilesin.
    Topkapıyı gezdim ama çok ayrıntılı hatırlamıyorum senin buralara yazman ya hatırlatıyor ya da aaa o da mı varmış hımm öylemiymiş dedirtiyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki bir gün çocuklarla da gidersiniz ve atladığınız eserleri görme şansınız olur.Sevgiler...

      Sil
  8. bi gün gitsem iyi olacak. çokzel diyosun. hiç görmedim yaa. ya ben müze cami tarihi eser sevmiyom pek işte sıkılıyom genelde. ama yeşillik çim de varmış mağdem gideyim. doğa güzel olsun büyükada gibi yanii bi de yeme içme güzel olsun işte öyle yerleri daha çok gezerim baak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))Ben de çok seviyorum tarihi yerleri gezmeyi...Ama Büyükada gibi doğa ile iç içe yerlere gitmeyi de seviyorum.Gezmek olsun bana :)

      Sil
  9. ben de çocukları götürmek istiyorum. İnşallah tez vakitte başarırım :)
    Çok güzel gezi yazıları yazıyorsun ama boşver o kadar ince ince düşünmeyi Gamze, yazıktır günahtır beynine... İnşallah her neyse kafanı meşgul eden, kolaycacık hallolur, geçer gider...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah :) Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için.

      Sil
  10. Ooo yazının öncesi de varmış . Şahane ...

    YanıtlaSil
  11. Tarihi yarım adayı, Topkapı sarayını çok severim Gamzecim,
    Orada bulunduğum zaman kendimi o döneme gitmiş gibi hissediyorum.
    Bende 2008 yılından beri her gittiğimde resmini çekiyorum ama resimleri düzenleyip, yayına hazırlamaya bir türlü fırsat bulamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi yarımadada o kadar çok anlatılacak yer var ki fırsat bulamamanızı anlıyorum.Umarım en kısa zamanda yazınızı okuruz...

      Sil