9 Şubat 2017 Perşembe

Beyoğlu Gezisi (Son Bölüm)

Çiçek Pasajı’ndan ayrılmamızın ardından 3 Horan Ermeni Kilisesi’ne gittik.
Avluda Patrik IV.Hagopos’un mezarı yer almakta. Pangaltı mezarlığının istimlak edilmesi sonrası patriğin kemikleri buraya getirilmiş.
Yalnız bir de ilginç bir durum var. Patriğin mezarından ışıklar çıkıyor diye o zamanlar halk arasında bir söylenti yayılmış. Buna ithafen mezar buraya taşındıktan sonra üstüne bir mum asılmış ve bu mum hiç söndürülmeden yakılmaya başlanmış. Biz gittiğimizde de yanıyordu.
Osmanlı Devleti’nde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstanbul’da 3 tane büyük otel varmış. Tokatlıyan Otel, Büyük Londra Oteli ve Pera Palace…Tokatlıyan günümüze ulaşmamış ama Büyük Londra Oteli ve Pera Palace hala hizmet veriyor. İlk önce Büyük Londra Oteli’ni ziyaret ettik.
İçi de kurulduğu döneme uygun döşenmişti. Bahar aylarından itibaren de terası hizmete açılıyormuş ve şahane manzarası varmış. Eğer baharda yeniden gidersem oteli daha ayrıntılı anlatmayı düşünüyorum.
Daha sonra yine büyüleyici bir otele Pera Palace’a gittik. Pera Palace’a daha evvel gitmiştim ancak burada Atatürk’ün kaldığı odayı ziyaret etmemiştim. Hatta ziyarete açık böyle bir oda olduğundan dahi haberim yoktu.
Dinlenme odası…
Yatak odası…
Atatürk’ün giysileri…
Atatürk’ün özel eşyaları…
Pera Palace sonrası duraklarımız Saint Antuan Kilisesi  (http://yasamizi.blogspot.com.tr/2015/01/saint-antuan-kilisesi.html) ve Galata Mevlevihanesi (http://yasamizi.blogspot.com.tr/2016/02/gel-ne-olursan-ol-yine-gel.html )oldu. Buraları daha evvel yazdığım için tekrarlamayacam. Yalnız gezi ile ilgili şunu söyleyebilirim. İstanbul’u kesinlikle Sen Anlat İstanbul ile bir kez gezin. Beyoğlu’nu defalarca kez gezmeme rağmen tur esnasında bir çok yeni şey öğrendim. Şimdilik benden bu kadar J

Seyahatle kalın…

8 yorum:

  1. Atatürk'ün odasını biliyorum ama ziyaret etmedim bugüne kadar:(
    Ne tesadüf ki dün Büyük Londra Oteli'nin konaklama fiyatına, fotoğraflarına baktım, bir gün gidip kalsak mı diye:)

    YanıtlaSil
  2. Nasıl da zaman yolculuğu yaptırıyor bu geziler :)

    Ben 1940 larda, Pera balo salonuna, püskül püskül etekleri olan bir elbise ile sızıverdim bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay şimdi siz böyle püskül püskül etekler, balo salonu filan deyince ben de o yıllara gittim:)

      Sil
  3. Bahara hem yazını iple çekiyorum, hem o otelin terasinda kahvemizi içmeyi... kalemine sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  4. Sayende ben de öğrenmiş oldum. Ata'nın izleri var demek orada da... Bu arada fotoğraflar bi harika çok güzel ♥

    YanıtlaSil