19 Nisan 2013 Cuma

Altıncı Tepede Zarif Bir Cami

Bütün mimarlar yüksek, mühendisler de
Bir sen kaldın alçak, ey Sinan Usta... (Cemal Süreya)

Hafta sonu yaptığımız İstanbul’un altıncı tepesinde ki gezimize Kariye ile başladık ve ardından Mihrimah Sultan Camii ile devam ettik. Mihrimah Sultan Camii’ni ne zamandır merak ediyordum. Ancak tadilatta olması nedeniyle gitmek bir türlü kısmet olmamıştı. Tadilat bazı yerleri hariç büyük ölçüde tamamlanmış. Biz de hafta sonu Kariye Müzesi’nin ardından Mihrimah Sultan Camii’ni ziyaret ettik.

Mihrimah Sultan Camii bir Mimar Sinan eseri. Mimar Sinan, benim hayran olduğum tarihi isimlerden biri. 17 yaşımda iken yapmış olduğum Selimiye Camii gezisi sonrası Mimar Sinan hayranlığım başladı ve bugüne kadar geldi. Yazıma başlarken de Cemal Süreyya’nın Mimar Sinan için yazdığı iki dize ile başlamak istedim.
Mihrimah Sultan Camii’ne gelecek olursak bu caminin ilginç bir hikayesi var. Onu da aşağıda paylaşmak istiyorum.

“Kanuni Sultan Süleyman,  kızı Mihrimah Sultan’ı  evlendirmeye karar verir. Mihrimah Sultan’ın iki talibi vardır; Rüstem Paşa ve Mimar Sinan. Sultan Süleyman, eşi Hürrem Sultan’ın da teşvikiyle kızını Rüstem Paşa’ya verir. O andan itibaren Mimar Sinan,  Mihrimah Sultan’ a olan aşkını kalbine gömer. Sonraları Mimar Sinan’dan, Mihrimah Sultan adına bir cami inşa etmesini isterler ve yer seçimini kendisine bırakırlar. Büyük mimar böylece Mihrimah Sultan adına yapılan ilk camiyi Üsküdar’a inşa eder. Aradan belli bir süre geçince Mihrimah Sultan adına ikinci bir cami istenir ve seçim yine kendisine bırakılır. Mimar Sinan bu kez camiyi kimselerin pek uğramadığı Edirnekapı’ya inşa eder. Mihrimah Sultan 21 Mart günü dünyaya gelmiştir ve isminin anlamı ay ve güneş demektir. Eğer gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ya da 23 Eylül günleri her iki camiyi de görecek yüksek bir tepeye çıkılırsa, Edirnekapıdaki caminin minaresinin ardından güneşin battığı buna karşın Üsküdar’daki caminin minaresinin ardından ayın doğduğu gözlemlenir. Kısacası Mimar Sinan, Mihrimah Sultan’a olan aşkını bu iki eserine yansıtmıştır”
Ben Mihrimah Sultan Camii’ni çok beğendim. Çok zarif, aydınlık, güzel bir cami. Çektiğim bazı fotoğrafları aşağıda yer alıyor.
Caminin içinden genel görünüm...
Tavan süslemeleri
Minber ve Mihrap
Mihrimah Sultan Camii’ni de gördükten sonra 6.tepedeki gezimizi sonlandırarak eve döndük.

4 yorum:

  1. Mihrimah sultan Mimar Sinan 'ın büyük aşkı ama tek tarflı ne yazık ki. Bir de Hürrem falan girince işin içine olmuyor. Ama 2 caminin konumu inanılmaz. Güzel bir gezi olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler. Belki de aşkın gerçekleşmemesi böyle güzel eserler çıkartmış ortaya :)

    YanıtlaSil
  3. Hikaye dilden dile günümüze kadar gelmiş doğrumudur bilemem ama camiyi çok beğendim paylaşımın için teşekkürler..
    Bloğunu izlemeye aldım benim bloğumada beklerim selamlar..

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler, ben de sizi izlemeye aldım.

    YanıtlaSil