30 Nisan 2013 Salı

Yıldız Sarayı

Defalarca kez Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe saraylarını gezmeme karşın Yıldız Sarayı’nı gezmek geçen Cumartesi gününe kadar bir türlü nasip olmamıştı. Çocukluğumda bir kez gezdiğim sarayın görüntüleri hayal meyal aklımın bir köşesinde duruyor, her sene gitmeye niyetleniyor ama bir türlü gidemiyordum. Geçen ay, Yıldız Korusu’nda kahvaltı yaptıktan sonra sarayı gezmek istemiş ancak ziyaret saatleri bittiği için yine gezememiştim.

Geçtiğimiz cumartesi ise yapacak işim de yokken kendimi Yıldız Sarayı’nın avlusunda buldum. Saraya, Yıldız Teknik Üniversitesi kapısının biraz aşağısından giriliyor. Saray kapısına doğru ilerlerken  bizi ilk karşılayan Yıldız Saat Kulesi oluyor. Saat kulesi 100 seneyi aşkın bir zaman önce inşa edilmiş. Kulenin ilk bölümünde, kuleyi yaptıran 2.Abdülhamit için yazılmış kitabe bulunmakta. İkinci bölümünde termometre bulunurken, üçüncü bölümünü ise saat oluşturuyor.
 

Kulenin hemen arkasında ise Hamidiye Camii yer alıyor. Hamidiye Camii, yine 2.Abdülhamit döneminde inşa edilmiş bir cami.


Kule ve camiyi fotoğraladıktan sonra saraya giriş yaptım. Sarayda müze kartı geçerli. Yıldız Sarayı tek bir yapıdan oluşmuyor. Bahçe içine dağılmış çeşitli köşk ve kasırlardan oluşuyor. Hatta köşklerin bir kısmı duvarın öbür tarafında yer alan Yıldız Korusu’nda kalıyor. Bu köşk ve kasırlardan daha önce ki http://yasamizi.blogspot.com/2013/04/bahar-yldz-korusu-ve-koskler.html yazımda bahsetmiştim. Yıldız Sarayı’nda en uzun süre ikamet eden padişah ise 2.Abdülhamit.

Giriş yaptıktan sonra sola doğru yönelirsek bizi Büyük Mabeyn Köşkü karşılıyor. Büyük Mabeyn Köşkü, devletin yönetim binası olarak kullanılan köşk. Maalesef ziyarete açık olmadığı için içini gezemedik. Köşk, içinde yer alan havuz ve kristal trabzanlı merdivenleri ile meşhurmuş.


Büyük Mabeyn Köşkü’nün hemen yan tarafında ise Çit Kasrı yer alıyor.

 
Çit Kasrının yanında ise güzel bir çeşme ve harem kapısı bulunuyor. Harem bölümü şu an tadilatta olduğu için giremiyoruz. Hünkar dairesi, cariyeler dairesi,kadınefendiler dairesi...vs hepsi haremde yer almakta. İnşallah tadilat sonrası buraları da görürüz.

 
Büyük Mabeyn Köşkü’nün karşı tarafında ise Yaveran Köşkü bulunuyor. Bu köşk yüksek rütbeli askerlerin konakladığı yermiş. Görüntüsü benim çok hoşuma gitti.
Bahçenin iç taraflarına doğru ilerledikçe asıl müze girişini görüyoruz ve müze kartımızla müzeye giriyoruz. Müzede özellikle 2.Abdülhamit dönemine ait bir çok eser sergileniyor. Vazolar, şamdanlar, havlular, tahtlar, suikaste uğradığı at arabası...vs. Fotoğraf çekmek yasak olduğu için her hangi bir fotoğraf çekemedim. Müzenin arka tarafını ise Küçük Mabeyn Köşkü oluşturuyor. Köşkte çeşitli oturma grupları ve 2.Abdülhamit’in yapmış olduğu marangozluk eserleri yer alıyor.
Müze gezimizi bitirdikten sonra güvenlik görevlisi müzeyi gezen grubu arka bahçeye götürdü. Yıldız Sarayı’nın en güzel bölümü bence burasıydı. İçinde büyük bir havuz yer alıyor. Havuzda şu an su sığ. Ancak vakti zamanında burası sandallarla gezinti havuzu olarak kullanılıyormuş. Havuzun şekli 2.Abdulhamit’in tuğrası şeklinde yapılmış. Bununla ilgili fotoğraf aşağıda.

 
 
Burada ayrıca Cihannuma Köşkü ve Ada Köşkü yer almakta. Cihannuma köşkü seyir ve dinlenme köşkü olarak yapılmış. Köşkün içi gezilip o muhteşem manzara seyredilebiliyor.

  
Ada köşkü ise ilk önceleri yine dinlenme köşkü olarak kullanılıyormuş. Fakat sonraları burası hayvan barınağına çevrilmiş.

 
 
Aşağıdaki fotoğrafta gözüken eski çeşme de çok hoşuma gitti.
 
Eveet, Yıldız Sarayı, 1-1.5 saatte enikonu gezilebiliyor. Biz de tadilatta olan kısımlar hariç iyice gezdikten sonra yokuş aşağı yürüyerek Beşiktaş’ın kalabalığına karıştık.

12 yorum:

  1. Benim ev sevdiğim saraylardan biridir Yıldız Sarayı. Beşiktaş'ı da çok severim, İstanbul'un en sevdiğim yerlerindir. Offf ya özledim İstanbul'u :)

    YanıtlaSil
  2. O zaman gelip bir özlem gidermek gerekiyor :) Tanışmız oluruz hem..

    YanıtlaSil
  3. keyifli bir yazı olmuş, bir solukta okudum

    YanıtlaSil
  4. Değerli Arkadaşım,
    Yıldız sarayını henüz görmedim ama güzel anlatımınız ve hoş fotoğraf karelerinizle görmüş kadar oldum.Teşekkkürler.

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar şanslıyız değil mi bu güzelliklere sahip olduğumuz için...Görseller harika...Bloğunuzu ve paylaşımlarınızı çok beğendim, severek takip edeceğim ....Sevgilerimle.Chfashiontrend.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten çok şanlıyız umarım iyi korur gelecek nesillere de bırakırız..

      Sil
  6. Ne güzel ve faydalı paylaşımlar yapıyorsunuz. Çok eskiden gezmiştim satenizde bilgilerim tazelendi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :)Elimden geldiğince gezilerimi paylaşmaya çalışıyorum..

      Sil
  7. Uuzn zamandır,Yıldız Prkına gitmediğimi hatırladım.İçindeki köşkleri bile unutmuşum. Yazınız çok güzel bir vesile oldu hemen programa aldım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam, benim kaçırdığım bir çok detayı sizin yakalayacağınıza eminim.Şimdiden iyi gezmeler...

      Sil