15 Temmuz 2013 Pazartesi

Asırlar Öncesine Gitmeye Ne Dersiniz?

Tarihte yapılan ilk antlaşmanın belgesi, ilk aşk şiiri, ilk borç seneti, hammurabi kanunu nerede biliyor musunuz? Hepsi İstanbulluların hemen ulaşabileceği bir yerde: İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde. Topkapı Sarayı sınırları içinde yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, çok sayıda tarihi simgeyi içinde barındırıyor. Binlerce yıl öncesine ait heykeller, lahitler, eski paralar, süs eşyaları ve daha bir çok nesneyi bu müzede görmek mümkün.

Ben, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni iki kez ziyaret ettim. Birinci ziyaretim yüzeysel olurken ikinci ziyaretimde biraz araştırarak gittim ve ilk ziyaretimde gözümden kaçan bir çok şeyi yakaladım.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne Gülhane’nin içinden ya da Sultanahmet’ten ulaşabilirsiniz. Girişte “Müze Kart” kullanılabiliyor. Müze Kart çok işe yarıyor, bir kere hiç sıra beklemiyoruz. O uzun kuyruğa selam çakıp hemen müzeye giriyoruz.
Müzeye girdiğimiz zaman bizi geniş bir bahçe karşılıyor.Bahçede 3 tane yapı var; Eski Şark Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi.
Biz gezimize Eski Şark eserleri müzesi ile başladık. Eski Şark Eserleri müzesi aslında okul olarak inşa edilmiş. Osman Hamdi Bey tarafından inşa ettirilen okul, güzel sanatlar okulu olarak hizmet vermiş (Sanayi –i Nefise).Daha sonra müzeye çevrilmiş.
Müzede islam öncesi Arap Yarımadası eserleri ve Yunan dönemi öncesi Anadolu ve Mezapotamya eserleri sergileniyor.
Bu binada çok değerli tarihsel simgeleri bulmak mümkün. Örneğin, dünyada imzalanan ilk antlaşma - Kadeş Anlaşması- burada bulunuyor. Mısır firavunu ile Hitit Kralı arasında imzalanan bu barış antlaşması bugüne kadar yapılan kazılarda bulunmuş en eski uluslararası antlaşma.
Müzenin diğer ilgi çekici parçası ise dünyada yazılmış ilk aşk şiiri...Sümerler döneminde krala yazılmış bu aşk şiiri müzenin önemli eserleri arasında yer alıyor.
Müzede bir de Asurlular döneminden kalma, dünyanın en eski borç seneti bulunuyor.
Suudi Arabistan’da bulunup, İstanbul’a getirilen güneş saati de diğer kıymetli parçalardan biri.
Müzede ayrıca çeşitli mumyalar ve Babil tören yolu süslemeleri bulunmakta.
Eski Şark Eserleri müzesinde geziyi tamamladıktan sonra müzenin hemen karşısından yer alan Arkeoloji Müzesi’ne geçtik.

6 yorum:

  1. bi gidip görmek lazım. paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Uzun yıllardır İstanbul'da olmama rağmen ancak geçen sene gezebilip hayran kaldığım bir müze Arkeoloji müzesi, güzel bir yazı olmuş. elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Evet, bir çoğumuzun geç farkettiği bir müze...

      Sil
  3. Gamze paylasmakla ne iyi etmissin. Ben de seni pergamon müzesine davet ediyorum.

    http://www.hafifmutfak.com/2012/04/berlinde-bergama-muzesi.html

    devaminda yine Berlin`de islam sanatlari müzesi var ki bütün eserler zaten Osmanli`dan.
    Sevgiler
    Nesrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün Berlin'e gelirsem tavsiyeni mutlaka dinleyecem, teşekkür ederim.

      Sil