Arefe günü
ben de ev için tatlı yaptım. Kolay tarifli bir tatlı ararken internette Şambalı
tatlısına denk geldim. Şambalı tatlısı beni bir anda ilkokul yıllarıma götürdü.
Okul çıkışı kapının önüne tatlıcı gelir, bütün çocuklar tatlıcının başına
toplanır ve birer dilim şambalı tatlısı alırdı. Ben hariç L Annem hijyenik nedenlerden ötürü hiç
bir zaman sokaktan tatlı almama izin vermedi. Yani anlayacağınız şambalı yiyemeden
büyüdüm, ben büyüyünce de zaten sokak tatlıcıları ortadan kalktı J
Neyse arefe
günü bu tatlıyı yapmaya karar verdim. Tarif olarak da http://www.kekevi.com/blog/ adresindeki şambalı tarifini kullandım ve çok başarılı oldu.
Ben tüm kek denemelerimde bu blogdan faydalanıyorum ve şu ana kadar yaptığım
her kek çok lezzetli oldu. Şambalı tarifi de beni yanıltmadı. Şimdi tarifi
aşağıda paylaşmak istiyorum.
Şambalı Malzemeler:
1) 1 su
bardağı süt
2) 2 su
bardağı toz şeker (ben çok tatlı sevmediğim için 1 parmak eksilttim)
3) 2 su
bardağı irmik
4) 1 çay
kaşığı karbonat
5) 1 kase
kadar çiğ badem
Şerbeti
için;
1) 2 su
bardağı toz şeker (yine 1 parmak eksilttim)
2) 2 su
bardağı su
3) Yarım
limon
Yapılışı:
1) Şerbet
için su ve toz şekeri eriyinceye kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Daha sonra
altını kısıp 5 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından limonu sıkıp, ocağı
kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
2) Hamur
için badem hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.
3) Hafif
yağlanmış ufak boy tercihen alümünyum bir kaba karışımı boşaltıyoruz. Kabın çapı
30 cm i geçmemeli. (Ben yuvarlak cam kap kullandım)
4 Karışımı 2 saat kadar irmiğin sütü çekmesi için
bekletiyoruz.
5) Bıçakla
dilimleri belirlemek için çiziyoruz ve soyulmuş bademleri tatlının üzerine
diziyoruz. (Bademleri kaynar suyun için 20-25 dakika bekletirseniz hemen
soyuluyor)
6) 170
derece fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
7) Fırından
çıkarınca dilimleyip, soğumuş şerbeti üzerine döküyoruz.
8) 2 saat
dinlendirdikten sonra servis yapılabilir. (Ben dondurma ile servis yaptım)
Afiyet
olsun...
Okul önü tatlıcıları-satıcıları nasıl büyük görünürdü gözümüze dimi :)Bende senin gibi hiç ulaşamazdım onlara. Belki de bu yüzden gözümde daha bir büyütürdüm onları.
YanıtlaSilBir tatlının bile eski günlere götürebiliyor olması ne güzel ama :)
Bir gün canım eski günlere dönmek isterse gelip alacağım buradan tarifi, teşekkürler Gamze :)
Rica ederim, afiyet olsun :)
SilBenim en sevdiğim tatlılardan biridir. Hatta ünlendiği bir diğer adı daha vardır ama burada yazamam. :)) Erkekler iyi bilir. Ellerinize sağlık mutlaka yapacağım.
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilyeni katıldım aranıza, bana da bekliyorum :)
http://nebihanakca.blogspot.com/
Hoşgeldiniz :)Sayfanızı ziyaret ettim, çok güzel kıyafetler dikmişsiniz.Ellerinize sağlık :)
SilEllerine sağlık canım nefis gözüküyor :)
YanıtlaSilEline sağlık,hazırlara taş çıkarır görüntüsü,eminim tadı da öyledir :)
YanıtlaSilafiyet olsun güzelmiş. Bereket kesesinde mor demişsin. üstündeki renklerde mor var, mor renk niyet edildikten sonra davetin çağrının ve teslimiyetle beklemenin, kabulün rengini temsil ediyormuş.
YanıtlaSilsevgiler
Çok teşekkür ederim.Öyle mi tamam bu şekilde hazırlayalım keseleri o zaman :)
Sileskiden biz de annem ve kız kardeşimle oturup ev baklavası yapardık :) büyüdük üşengeçlikten artık yapmıyoruz :)
YanıtlaSileline sağlık , geçmiş bayramın da mübarek olsun tatlım :)
Offf ev baklavasını çok severim ama henüz yufka açmayı bilmiyorum. Mutlaka sizinki de çok lezzetli oluyordur.
SilSenin de geçmiş bayramın mübarek olsun canım:)
Ev baklavasi tarifim de var videolu olarak, deneyenler memnun kaliyor. Çok yufka açma bilgisi gerektirmiyor bilginize..:)
SilÖyle mi hemen bakacam tarife, çok teşekkürler...
SilElinize sağlık, çok güzel görünüyor. Hele ki dondurmayla eminim daha nefis olmuştur..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Sizin blogunuzdan tarifini aldığım her şey çok güzel oluyor :)
Sil