5 Ağustos 2013 Pazartesi

İstanbul'un 1.Tepesi ve En Neşeli Semti

İstanbul’un en neşeli semtini seç deseler kesinlikle Sultanahmet’i seçerim. Farklı dinlere, farklı ırklara sahip her yaştan, her cinsiyetten insanın buluşma noktası Sultanahmet. Gülümseyen yüzleri en çok burada görüyorum. Turistler sırtlarında çantaları, ellerinde haritaları meraklı gözlerle etrafı süzüyorlar. Çocuklar pamuk şekeri, haşlanmış mısır peşinde koşturuyor, tarihe meraklı gençler ise yeni bir şeyler keşfetme sevdasıyla geziyorlar.

Sultanahmet, ziyaretçilerini sadece neşesi ile değil aynı zamanda barındırdığı tarihi simgelerle de kucaklıyor. Bu semt, İstanbul’un 1.tepesinde yer alıyor. 7 tepeden ve özellikle 6.tepeden daha evvel ki http://yasamizi.blogspot.com/2013/04/istanbul-yedi-tepe-biz-altnc-tepede_17.html yazımda bahsetmiştim.
Peki Sultanahmet’te ne var? Ne yok ki...Her köşesinde tarihin izlerini sürmek mümkün. Burada hem Osmanlı döneminden hem de Roma döneminden yani iki büyük imparatorluktan kalan onlarca tarihi simgeyi görüyoruz. Örneğin; Osmanlı Hanedanına uzun yıllar ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı, yüzlerce yıldır kızıl çehresi ile insanları selamlayan Ayasofya Müzesi hemen karşısında Sultanahmet Camii,  1000 yılı aşkın süredir ayakta kalan Yerabatan Sarnıcı ....vs.
Geçen hafta Sultanahmet’e gitmişken camiye girip dua ettik. Bugün de hazır anılar taze iken Sultanahmet Camisinden bahsedeyim dedim. Sultanahmet Camii, 1.Ahmet tarafından inşa edilmiş bir cami. Aynı zamanda İstanbul’da 6 minareli olarak inşa edilmiş ilk cami. Bir hikayeye göre inşa edildiği dönemde 6 minareli tek cami Mekke Camiimiş. Dolayısıyla padişah 6 minareli cami yaptırdığı için saygısızla suçlanmış. Bunun üzerine 1.Ahmet, Mekke camisine bir minare daha ekleterek sorunu çözmüş ve 6 minareli Sultanahmet camisini tamamlatmış.
Benim çektiğim fotoğrafta minarelerin ikisi çıkmamış...
 
 
Cami aslında külliyenin parçalarından biri. Külliyenin diğer parçalarını medrese, çarşı, hamam, türbe..vs oluşturuyor. Ancak bir çok yapı maalesef günümüze ulaşamadan yok olmuş.

Sultanahmet cami, batı dünyası tarafından Blue Mosque yani mavi cami olarak adlandırılıyor. Bunun  nedeni ise içinde kullanılan mavi ağırlıklı çiniler. Eskiden içinde bir de devekuşu yumurtaları bulunduruyorlarmış. Buna sebep ise devekuşu yumurtasının örümcek ağı oluşumunu engellemesiymiş.

1.tepe işte böyle...Neşesi ile tarihi ile bizleri misafir ediyor. Her gidişimde yeni bir şeyler keşfediyor ve öğreniyorum orada. İlerde başka tarihi noktalarına da dokunuruz inşaallah...

4 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir yerden bahsetmişsin. Keyifle okudum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif almanıza sevindim, ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Çok severim Sultanahmet'i, her zamanki fotoğraflar şahane, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Ramazanda Sultan ahmet başka güzel :)

    YanıtlaSil