20 Nisan 2015 Pazartesi

Hatay Günleri (2.Bölüm)

Geçen hafta Hatay günleri ile ilgili aşağıdaki yazıyı yazmış devamı bir sonra ki yazıya demiştim. Planımda 2-3 gün içinde diğer yazıyı da yazmak vardı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymazmış L Geçen hafta halsizlik, öksürük derken hasta oluverdim. 4 gün boyunca da evden çıkamadım. Yemek yiyecek bile takatim olmadığı için yazıyı da yazamadım.

Şimdi bakalım Hatay günlerinde başka neler varmış.

Kuru patlıcan ve kuru biber dolması sever misiniz? Ben şöyle bol acılı ve yanında yoğurt ile servis edilen bu dolmalara hayır diyemem.
Yöresel peynirler...
Ev yapımı biber salçası. Ben yemeklere çok yakıştırıyorum. Genellikle domates salçası ile karıştırıp kullanıyorum.
Bu bitkinin adı zahtermiş. Salatası filan olurmuş. Hiç bilmediğimiz ve bir yerde tatmadığımız için almadık ama keşke alsaymışız. Internette çok lezzettli tarifleri var.
Doğal nar ekşileri...
Kömbe tatlısı. Bayramlarda yapılan geleneksel Hatay tatlısıymış. Ancak öyle ballı şerbetli bir tatlı değil. Böyle kurabiye gibi bişi. Ben sevdim.
Oruk kebabı...İçli köfteye benziyor ve acayip lezzetli.
Biberli ekmek...
Ve künefe...Künefesiz Hatay günleri düşünülemez tabi. Lezzetli olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

16 yorum:

  1. çok geçmiş olsun havalar bir iyi bir kötü nolcak böyle :)
    itiraf ediyorum fotolara bakmadan geçtim yoksa fena aşericem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok teşekkür ederim Hazelcim.Valla bu fotoğraflara bakınca hamile olmayan bir insan bile aşerebilir :)

      Sil
  2. Valla fotograflara bakarken acıktım zaten Hatay Antep mutfağı beni acayip cezbediyor... bu arada çok geçmiş olsun... sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler...Ben de seviyorum Güney mutfağını.

      Sil
  3. Sanırım bu güzel görüntüler hastalıklara da iyi gelecektir. Hatay Mutfağı biraz ağır ama gerçekten lezzetli. Usta işi yemekler. Zahter farklı bir kekik türü olarak biliyorum.
    Bir an önce eski sağlığınıza kavuşmanızı diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dileğiniz için teşekkür ederim.Evet, zahter dağ kekiği diye geçen bir tür kekikmiş.

      Sil
  4. Ağzım sulanarak baktım hepsini....:)

    YanıtlaSil
  5. şekerim,bu zahteri pazarda da hep görüyorum,alayım ve de araştırayım google amcadan
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz kimbilir zahterden ne güzel şeyler ortaya çıkarırsınız, merakla bekliyorum :)

      Sil
  6. Gecmis olsun canim...su biberli ekmegi nasil severim.mersinde hatayli komsumuz yapardi hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bana da biberli ekmeği çok övmüşlerdi. Ama benim aldığım çok lezzetli değildi.Sanırım ev yapımı olanlar daha güzel olur.

      Sil
  7. Hatayli bir arkadaşım zahter salatası yapmıştı. Bayılmıştım. Bol nar ekşili, domates, maydanoz, pul biber başla bir şey var mıydı hatırlamıyorum ama tadı hala damağımda. Zahteri zeytin yağı ile kavanoza basıyorlar. İstedikleri zamanda salatada kullanıyorlar. Bir daha görürseniz almanızı tavsiye ederim.
    Biberli ekmek, künefe, kömbe, oruk (bence içli köftedir o) ve nar ekşisi harika lezzetler. Hatay ve Antepliler yeme içme işini çok iyi biliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle iyi biliyorlar :) Şimdi hayıflandım neden zahter almadım diye :(
      Denk gelirsem mutlaka alıp arkadaşınızın tarifine benzer bişiler yapmaya çalışacam.

      Sil
  8. İştahım kabardı ne güzel şeyler varmış :)

    YanıtlaSil