23 Temmuz 2015 Perşembe

Milyon Taşı ve Firuz Ağa Camii

Dünya değişiyor, şehirler değişiyor, Sultanahmet değişiyor ama bir taş var ki orada yüzyıllardır değişmeden yerinde duruyor. Her gün önünden geçen binlerce genci, yaşlıyı her milletten insanı selamlıyor. Yerabatan Sarnıcı’nın yanında bulunan Milyon Taşı’ndan bahsediyorum.

Milyon Taşı, Doğu Roma döneminde yapılmış, Antik Roma Yolu’nun başlangıcı kabul edilen bir yapı. Önceleri 4 sütundan oluşan kubbeli bir görünümü varmış ama zamanla şimdi ki gibi tek sütunluk bir taş haline gelmiş.
Taşın hemen önünde ise ayak basılan noktadan diğer dünya şehirlerinin uzaklığı gösteriliyor. Biraz kenar bir yerde kaldığından biraz da çevresinde çok fazla görkemli yapı bulunmasından ötürü önünden gelip geçen insanlar tarafından kolay farkedilmiyor. Ben o civara sık sık gitmeme rağmen çok sonraları farketmiştim.
Milyon Taşı’ndan biraz daha ilerleyince, tramvay yolu üzerinde Firuz Ağa Camisini görüyoruz. Firuz Ağa, 2.Bayezid döneminde hazinerdarbaşıymış ve adına da bu camiyi yaptırmış. Yani her gün  tramvay için önünde büyük bir kalabalığın biriktiği bu cami tam 500 yaşında.
Caminin içi diğer ilk dönem Osmanlı camilerindeki gibi sade ve zarif.

Camiyi de gezdikten sonra kısa Sultanahmet turumu  böylece tamamlamış oldum.

5 yorum:

  1. Eminönü ve çevresi en sevdiğim yerlerden yaşayan tarih benim için
    sizi takibe aldım. görüşmek üzere sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aynen benim için de öyle.Çok teşekkür ederim, ben de sizi takibe aldım :)

      Sil
  2. niye milyon taşı denmiş acaba bi bakiyim nete.
    cami de çok güzelmiş. epey bi gezginsin ne güzel yaa , sayende ben de oraları görmüş oluyorum. istanbulu pek bilmiyorum da .
    sevgiler canım <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum.Evet gezmeyi biraz seviyorum galiba :))

      Sil
  3. bu faydalı gezi yazıların çok hoşuma gidiyor benim..
    yeni yeni keşiflerle devamını dilerim..

    YanıtlaSil