15 Aralık 2015 Salı

Rüstem Paşa Camii

Tahtakale’de her gün yüzlerce kişinin geçtiği bir sokakta tam 500 sene önce inşa edilmiş bir cami var. Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu dönemde Sadrazam Rüstem Paşa’nın (aynı zamanda Sultan Süleyman’ın damadı) kendi adına yaptırdığı caminin mimarı da dönemin hatta tüm dönemlerin en büyük mimarı “Mimar Sinan”.
Eminönü’ne ne zaman gitsem bu caminin önünden geçerdim. Son gidişimde de caminin içini gezme şansım oldu. Öncelikle caminin girişi o kadar küçük ki orada tarihi bir cami olduğunu farketmeyip önünden geçip gitmek içten bile değil.
Küçük kapıdan girdiğimiz zaman bizi dar, loş, merdivenli bir koridor karşılıyor. Kendimi eski zamanlarda hissederek basamaklardan yukarı doğru çıkmaya başladım.
Basamakların son noktası geniş bir avluya açılıyor.
Caminin içi ise Mimar Sinan’ın ince zevkini, zerafetini tümüyle yansıtıyor.
Tavan süslemeleri de çok hoş.
Caminin çıkışında da yine o dönemden kalma külliyenin bir parçası olarak inşa edilmiş bir çeşme bulunuyor.

16 yorum:

  1. Sonunda cami ziyaretini gerçekleştirdiğine çok sevindim. Selçuk Sirkeci'de çalışıyor. Yıllardır gider gelir. Çok severek işinin olduğu bu bölgeyi. Bana da nasıl kalabalık gelir oraları. Her seferinde meşhur bir kuru fasülyeciden, kabak tatlısını çok güzel yapan bir lokantadan ya da buna benzer bir yerden bahseder. Geçen gün Saffet Emre Tonguç'la Kapalıçarşı turu yapmak istiyorum ben, sen de gelir misin dedim. Milleti kendime mi güldüreyim Selçuk tura katılmış dedirtip dedi. Benim gezi de böyle arada kaynıyor işte.
    Öpüyorum seni çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi ben de çok severim oraları.Bu arada Selçuk'un yorumuna da çok güldüm :)) Özlem istersen ben de seni gezdirebilirim :)Saffet Emre Tonguç kadar olmasa da elimden geleni yaparım :)

      Sil
  2. Mimar Sinan ne büyük bir sanatçı. Zamanının ötesinde...

    YanıtlaSil
  3. Buram buram tarih kokuyor fotoğraflar...
    İstanbul'a gezmek için gittim. Birinde gidebildim Eminönüne lakin hiç dikkatimiz çekmedi görmedik. Ama o kadar çok gezilecek yer var ki İstanbul'da gez gez bitmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtişamlı bir girişi olmadığı için önünden farkedilmeden geçilebiliyor.İnşallah bir dahaki gelişinize ziyaret etme şansınız olur.

      Sil
  4. ayy iyi söyledin yaaa ben de geçiyom da girmiyom taam gircaam :)

    YanıtlaSil
  5. teşekkürler gamze,bunca yıldır kaçıncı gidişim oralara,hatta burnumun dibinde 1 kez dahi ziyaret etmedim,pes bana.ben de gideyim tatlım,sayende:))

    YanıtlaSil
  6. eski eserlerimizin hepsi birbirinden harika. Paylaşım için teşekkkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Yaşadığımız şehirde ne çok şeyi gözden kaçırıyoruz.Defalarca geçtim önünden ama hiç içine girmedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bi daha ki gidişine uğrarsın Lale Abla, öpüyorum çok.

      Sil