29 Şubat 2016 Pazartesi

Sinan Paşa Camii ve Nefis Mantı

Geçen hafta rutin diş hekimi kontrolü için Beşiktaş’a gitmiştim. Diş kontrolü sonrası havanın da güzel olmasını fırsat bilerek Beşiktaş’ta biraz dolaştım. Öncelikle Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan Sinan Paşa camisine gittim. Sinan Paşa, Sultan Süleyman döneminde Kaptan-ı Deryalık yapmış bir paşa ve  adına yapılan bu cami  Mimar Sinan’ın yine büyük hünerini gösteriyor.

İç mekan...
 
Camiden çıktıktan sonra ise uzun süredir mantılarını tatmak istediğim bir yere Sinop Mantı’ya gittim. Çocukluğumdan beri hamur işine bayılırım. Mantı da bunlardan bir tanesi. Bizim Rumeli’de mantıyı biraz farklı yaparlar. Hamur açılır, Kayseri mantısından biraz daha irice parçalar koparılır ve içleri soğan/tavuk/baharat karışımı ile doldurulur sonrasında da üzerine tavuk suyu dökülerek fırına verilir. Yani klasik mantı gibi haşlanmaz. Bu mantıyı rahmetli babaannecim çok güzel yapardı L Neyse konumuza dönecek olursak Sinop Mantı’nın da mantısı klasik mantıdan biraz farklı. Mantı haşlandıktan sonra üzerine yoğurt yerine ceviz dökülüyormuş. Tabi isteyen için restoranda yoğurtlu mantı da bulunuyor. Ben karışık bir tabak tercih ettim ve cevizli mantıya bayıldım. Sanırım Beşiktaş’a gittikçe buranın müdavimi olabilirim.

28 yorum:

  1. Sayende biz de gezmiş olduk teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hamur et ve ceviz nasil yakisiyor birbirine degil mi? Ben disarida manti yemiyorum ama
    Evd makarna ve eristeyi kuzu etli ya da kiymali ama bol bol soslu yapip yiyor ve kanepeye devriliyorum;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya çok yakışıyor. Ellerine sağlık, evde yapılan tabi daha bi başka olur. Makarna ile ben de deneyeyim bakiim.

      Sil
    2. dene tabii dışarıda makarnaya 35 lira verilir mi yaa:))) makarnayı içme suyu ile haşla, suyunu atma hatta hafif sulu kalsın, eş zamanlı olarak kıymayı kavur diğer ocakta kafana ve ağız tadına göre baharatını sarımsak ve diğer tatlanrıdıcılarını ekle, o da kurumasın kaşık kaşık sulu makarnayı al sosa ekle birlikte 5 dakika böyle böyle pişir. sonra bir kadeh kırmızı şarap
      oy oy oy diye yiyorum ben vallaha:)))

      Sil
    3. Tamamdır, deneyecem bu tarifi:)

      Sil
  3. Mimar sinan bu toprakların bu kültürün en büyük şahsiyetlerinden birisi. Her eseri karşısında hayran olmamak mümkün mü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle.Ben de elimden geldiğince Mimar Sinan'ın bize bıraktığı eserleri dolaşmaya çalışıyorum.

      Sil
  4. Bu caminin içini görmek bir türlü nasip olmamıştı sayenizde görmüş oldum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimar Sinan camilerinin içi aslında biraz daha sade oluyor. Burası Koca Mimar'ın diğer camilerine göre daha süslüydü ama yine çok güzeldi.

      Sil
  5. Bu mantı işi olmadı şimdi, canım çekti vallahi... Yemesi güzel de hemen yağ olarak insanın sağına soluna yapışmasa bu hamur işleri iyi olur tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Özlem yemesi güzel sonrası pişmanlık.Ama ben valla hamur işinden fedakarlık edemiyorum :)

      Sil
  6. Merhabalr.Bloğunuzu başka bir bloğa bıraktığınız yorumdan tesadüfen açtım ama hakkınızda kısmında yazdığınız ilk cümle beni otomatik olarak bloğun içine aldı.İSTANBUL.Ben bir Ankaralıyım.Ankarayı çok seviyorum ama konu İstanbul olunca büyüleniyorum.Oyüzden direk takibe aldım sizi.Bundan sonra keyifle okurum.Benim de küçük bir bloğum var.Ben de sizi oraya beklerim.SEVGİLER.....
    bgstil.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Mantı hastası bennnnn ... ayy açım da şuan canım istediii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ya burada olsaydın hemen götürürdüm seni oraya.

      Sil
  8. Cami muhteşem
    . Ben cevizliyi tercih ederim hemen. İç Anadolu da ev eriştesini üzerine birazcık toz şeker ve bol cevizle servis eden yerler var. Ben çok severim.
    Deneyin derim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa şeker de mi konuyor.Evde yapıp deneyecem mutlaka.
      Sevgiler...

      Sil
  9. Hep önünden geçerim bir kez bile şu camiiyi merak etmemişim kim yapmış tarihi neymiş sayenizde öğrenmiş oldum =) Müstakbel kayseri gelini olduğum için mantı benim de en ilgi duyduğum yemek Kadıköy'de Pita Mantıyı da öneririm =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Not aldım, Kadıköy'e geçersem uğrayacam mutlaka...

      Sil
  10. cevizli mantı mı?
    ilk kez duyuyorum deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  11. bu sinop mantısını çok merak ediyorum bir yemek bloggere olarak mutlaka tatmalıyım

    YanıtlaSil
  12. Istanbul 'daki tarihibyerketi sayende tekrar geziyorum Gamze 'çim. Bu arada cevizli mantıda aklım kaldı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah beraber de gezeriz bir gün:)

      Sil