2 Mayıs 2016 Pazartesi

Topkapı Sarayı (3.Bölüm)

Sarayın 3.kapısı padişah ve ailesinin yaşadığı bölüme açılıyor. Dolayısıyla zamanında güvenlik önlemlerinin en yoğun olduğu kapı burasıymış. Ayrıca kapı ile ilgili ilginç bir durum var o da şu; kapının bekçileri  sağır ve dilsizlerden seçilirmiş ki dışarıya laf çıkmasın.
Kapının önünde yer alan şu an kırmızı kurdela ile çevrili kısım ise Sancak-ı Şerif’in konulduğu yermiş.
Kapıdan girince bizi ilk karşılayan Arz Odası oluyor. Yani padişahın yabancı elçileri kabul ettiği ve zaman zaman da sadrazam ile devlet meselelerini konuştuğu yer.
Bahçenin sağ tarafında ise Seferli Koğuşu yer alıyor. Seferli Koğuşu padişahın elbiselerinin bakımından sorumlu birlikmiş. Bina tadilatta olduğundan içini gezemedim. Ancak daha önce bir kaç kez gezme şansım olmuştu. Burada padişahların kıyafetleri, tılsımlı yelekleri..vs sergileniyor. Ayrıca din büyüklerine ait kıyafetler de yer almakta.
Seferli Koğuşu’nun hemen yanındaki odalar ise Hazine Odaları. Bu odalarda şu an Kaşıkçı Elması dahil bir çok kıymetli eşya segileniyor.
3.avlunun ismi Enderun Avlusu olarak biliniyor. Sarayda yetişen ve iç oğlanlar ismi ile anılan çocuklar bu avluda kapının her iki tarafında yer alan odalarda yaşıyorlarmış. Enderun Kütüphanesi’nde de eğitim görüyorlarmış.
Avlunun en önemli odası ise padişahın yaşadığı Has Oda. Şu an Has Oda’da kutsal emanetler sergilenmekte.
Has Oda’nın girişinde ise musalla taşı ve bir kuyu bulunmakta. Musalla taşı padişaha dünyanın ölümlü olduğunu hatırlatmak için yapılmış. Kuyu ise kutsal emanetlerin tozunu saklamakta kullanılıyormuş. Her sene bahar aylarında kutsal emanetler temizlenir ve tozu bu kuyuya hapsedilirmiş.
Bahçede göze çarpan bir diğer eser ise Def-i Gam Hatun çeşmesi. Def-i Gam Hatun, sarayda yaşayan bir cariye ve padişahın banyosunun temizliğinden sorumlu.  Zamanla padişaha aşık oluyor ve sabunla aynaya aşağıdaki yazıyı yazıyor.
   -- Sizi seven neylesin?

Padişah yazıyı görüyor ve o da cevap yazıyor

   -- Kendini beyan eylesin...

Def-i Gam Hatun ertesi günü tekrar yazıyor.
   --Ya korkuyorsa neylesin?

Padişahın yazılı cevabı net oluyor.

   -- Korkmasın kendini beyan eylesin.
Bunun üzerine Def-i Gam Hatun tüm cesaretini toplayarak padişahın karşısına çıkıyor. Ancak o kadar heyecanlanıyor ki karşısında bayılıyor. Bu durumdam padişah çok etkileniyor ve onun adına aşağıdaki çeşmeyi yaptırıyor.
Bahçede ayrıca kiler odaları, cami ve güneş saati bulunmakta.

8 yorum:

  1. tarih anlatılmaz yaşanır bence ya :)) mutlaka gideceğim çok ufakken gitmiştim ama hatırlamıyorum teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Topkapı Sarayını hiç gezmedim biliyormusun? Kısmet olmadı bir türlü...
    Daha doğrusu İstanbulun tarihi mekanlarının çoğunu gezmedim hiç...
    İnşllah birgün bende başaracağım :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel böyle gezmek :) Çok uzun zaman oldu gitmeyeli. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Umarım en kısa zamanda siz de keyifle gezersiniz...

      Sil
  4. vayyy hikayeyi sevdim; aşktan bayılmak kulağa güzel geliyor

    YanıtlaSil