8 Haziran 2016 Çarşamba

Alp Dağlarında Heidi’yi Ararken…

Gezimizin son günü çocukça bir sevinç içindeydik. Çünkü Heidi’nin memleketine, bayır aşağı koştuğu yerlere, Alp Dağları’na gidecektik. Otobüse bindiğimiz zaman rehberimiz bize Heidi’nin öyküsünü anlattı. Neşeli bir öykü beklerken anlatılanlar bir anda otobüste hüzün bulutu oluşturdu.

1789 Fransız Devrimi sonrası Isviçre’de 14 yaşından küçük çocukların fabrikalarda çalışması yasaklanmış. Ancak bu durum çocuk sömürüsüne neden olmuş. Fakir aile çocukları, devlete borcu olan ailelerin çocukları ve yetim çocuklar çocuk pazarlarında satışa çıkarılmış. Zengin ailelerin himayesine giren bu çocuklar bir nevi köle olarak çalıştırılmış ve  “Sözleşmeli Çocuk” adı ile tarihe geçmiş. İşte Heidi karakteri de bu çocuklardan biriymiş. Bu çocukları diğer çocuklardan ayıran en önemli sembol ise “çıplak ayaklar”. Benim hiç dikkate etmediğim bu nokta çizgi filmde de mevcut. Peter’in ayakkabısı varken Heidi çıplak ayaklı L. Bu arada Heidi’nin yazarı da bir sözleşmeli çocukmuş.

Öyküyü dinledikten sonra Alp dağlarına gitmeden evvel kısa bir süreliğine Almanya’ya geçtik. İstikametimiz Konstanz’dı. Konstanz göl kenarında yer alan, küçük ve şirin bir şehir.
Gölün kraliçesi ise Imperia heykeli…Heykelde yaşadığı dönemde hem papayı hem de kralı idare eden bir fahişe betimlenmiş durumda. Kadının bir elinde papa diğer elinde kral oturuyor…
Konstanz gezisi sonrası St.Gallen’e geçtik. Burası bence turun en zayıf halkasıydı. Öyle aman aman bişi yok. Biz de bir cafede oturarak İsviçre’nin meşhur sıcak çikolatasını deneyimledik.
Sonrasında ise beklenen an geldi ve Alp köylerine doğru yolculuğa çıktık. Muhteşem manzaralardan geçtiğimizi söyleyebilirim.
Vardığımız nokta Appenzell köyüydü.

Köy peyniri ve birası ile meşhur. Ancak peynirinin kokusuna dayanamadığımız için almaya teşebbüs etmedik.
Böylece 8 gün süren keyifli turumuz sona ermiş oldu.

16 yorum:

  1. Harika bir gezi olmuş. Fotoğraflar çok hoş. Nice mutlu gezmeler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Heidi'nin hikayesini biz hiç böyle bilmezdik! Çok severdim ben de...
    Ne güzel bir gezi olmuş, niceleri de olsun inşallah :)

    YanıtlaSil
  3. Çok sevdiğim Heidi'nin hikayesini ben de tesadüfen geçenlerde öğrendim. Şimdi de yazını okudum. Yine de coğrafya çok güzel değil mi?
    Konstanz'daki heykel bizde olsaydı asla sağlam kalmazdı bu arada:) İnsan gezdikçe neler öğreniyor. Keşke herkesin imkanı olsa da sindire sindire farklı ülkeleri gezebilse. O zaman bakış açıları çok farklı olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle coğrafya çok güzel. Çok haklısınız seyahat etmek insana yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

      Sil
  4. Sevgili Gamze sayende Heidi'nin hikayesini öğrenmiş oldum. Yazık demek sözleşmeli çocuk ha çocuktan işçi mi olur yahu?
    Alp dağları aynı televizyonda gördüklerimiz gibi bir tek inekler eksik fotoğrafta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında inekli fotoğraflar da çektim ama eklemeyi unuttum :)

      Sil
  5. ne güzel ama yaaa. şu cenevre italya fransa gezisi değil mi bu halen. senin bu gezilerinin aynılarını yapcam yazdım bi yere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynı gezinin son postu. Hadi bakalım darısı başına:)

      Sil
  6. 3 sene yasadım oralarda ama ancak ayrılınca farkettım guzellıgını.Keske daha cok gezseydık dıye dusunuyorum sımdı.Iyı gezmeler sıze de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bazı şeylerin kıymetini kaybedince anlıyoruz :( Olsun ama ilerde oralara bir seyahat gerçekleştirip doya doya gezersiniz inşallah...

      Sil
  7. Çok güzel bir gezi oldu. Hepimiz içim :)

    YanıtlaSil
  8. En çok görnek istediğim yerlerden biri. Demek Heidi nin böyle bir hikayesi var ben de onun özgür ruhlu olduğunu düşünürdüm çocukken .;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef böyle üzücü bir hikayesi varmış.Sevgiler...

      Sil