25 Mart 2020 Çarşamba

Marteniçka, Bahar Çiçekleri ve Kurabiye…


Birkaç senedir Mart’ın ilk günü bileğime takmak üzere marteniçka hazırlıyorum. Marteniçka, aslında Bulgaristan göçmenlerinin bir geleneği. Benim ailem çok eski yıllarda göç ettiği için bizde bu gelenek yok. Yakın zamanda gelenler ise (özellikle 89 sonrası) bu geleneği sürdüyor. Hoşuma gittiği için son yıllarda ben de onlara katılarak marteniçkamı hazırlıyorum.

Kırmızı ve beyaz ip birbirine dolanıyor ve bileğe takılıyor. Sonra gökyüzünde ilk leylek görüldüğü anda bilekten çıkarılıyor ve çiçek açmış bir ağaca dilek tutularak asılıyor. Tam 10 gündür salgın nedeni ile evden burnumun ucunu dahi çıkaramadım dolayısıyla leylek görme şansım da gitti. En kötü bir youtube videosu açıp leylekleri seyredeceğim ve sonra da evdeki saksıya bağlayacağım😊
Martın ilk günleri bir de eve taze kır çiçekleri aldım. Baharı sevgiyle, mis kokularla karşılayalım istedim. Yaşasın kendine çiçek alan kadınlar!
Yine ayın ilk günleri annemle gezdik tozduk. Bol bol yiyip içtik.
10 gündür ise evdeyiz. Home office olarak çalışmaya devam ediyorum. Artakalan zamanda ise bol bol haber takip ediyor,kitap okuyor ve mutfakta bir şeyler hazırlıyorum.
Umarım bu günleri sağlıkla ve kayıpsız atlatırız.

8 yorum:

  1. aynen benim ailem de 51 göçmeni bizimkilerde marteniçka adeti yok ben de burada (Bursa) iki yıldır bu adeti yapıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, inşallah dilekleriniz gerçekleşir.

      Sil
  2. aaay dur ben de yapayım bunu yaa, ya civarda bahçe ağaç yok mu hiç, bağlarsın yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var var, bahçemizde ağaçlar da var. Ama bahçe bile inmiyoruz valla :)

      Sil
  3. Keyifli günler dilerim :) bu zor zamanları da atlatacağız
    bende de leyleği görünce asılacak bir tane var :)

    YanıtlaSil
  4. Marteniçka çok güzel gelenekmiş :) öğrenmiş oldum, kalemine sağlık

    YanıtlaSil