23 Temmuz 2020 Perşembe

Hey Güllü Hele Hele Güllü


Pandemi döneminde ben de ekmek yapma akımına katıldım 😊 Ancak bu akıma kesinlikle o sıralarda moda olduğu için değil ihtiyaçtan katıldım. 3 ay boyunca ailece dışarı adımımızı atmadık. Tüm ihtiyacımızı sanal marketlerden giderdik. Ancak öyle günler oldu ki sanal marketler yoğunluktan ötürü siparişe kapandı. Bu durumda evde ekmeksiz kalınca iş başa düştü. Başlarda ekmeği hazır maya kullanarak yaptım. Fakat evdeki hazır mayalar bitince yenisini de bulamayınca bu sefer ekşi maya yapma işine giriştim.

Ekşi maya yapımı yaklaşık 10 gün süren biraz emek isteyen bir iş ama sonunda mayaya ulaşınca verilen emeğe değiyor. Evde yapılan ekşi mayaya isim vermek adettenmiş. Ben de ekşi mayama Güllü ismini verdim ve 10 gün boyunca Güllü ile uğraştım. Her gün aynı saatte besleme, suyunu verme sonra ılık ortamlarda bekletme gibi aşamaların neticesinde mayam oldu ve ilk ürününü verdi. 
Sonra Güllü’yü buzdolabına koydum ve haftada bir kez besleyerek ekmek yapmaya devam edttim. O gün bugündür mutfağımız her hafta mis gibi ekşi mayalı ekmek kokuyor.
Hatta bu işi azıcık geliştirdim ve cevizli, zeytinli gibi alternatifler de denedim.
Şimdilik bu işi sevdim. Vaktim ve imkanım olduğu müddetçe devam ettirmeyi düşünüyorum:)

8 yorum:

  1. Misss missss ♥ Ellerine sağlık Gamzecim... Ekşi maya maharet ister derler... Ekmeğin şahane gözüküyor

    YanıtlaSil
  2. hehe çok şirin anlatmışsın, fotiler de öyleee :) güllü geliyor güllüüü :)

    YanıtlaSil
  3. dışarı çıkmamak için ekmek yapımı akımı oluştu tabi bizde iki ay kadar kendi ekmeğimizi evde yaptık.

    YanıtlaSil
  4. Ekşi mayalı ekmeğiniz nefis görünüyor. bir arkadaşımız yapıp getirmişti o dönemde. tadına doyamamıştık ailece. Biz de yapalım dedik maalesef beceremedik :(
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil