15 Ocak 2013 Salı

Tarifi Dedemden Miras : Amerikan Salatası

Çocukluğumdan beri çok sevdiğim amerikan salatasını nedense dışarıda hiç yiyemem. Dışarda tattığım amerikan salataları bana lezzetsiz gelir. Zamanında aşçılık yapmış olan dedemin hazırladığı salatayı ararım hep. Ben küçükken dedem senede 4-5 kez amerikan salatası yapardı. Dedem, amerikan salatası değil rus salatası derdi. Biz de yapılan salatayı yardımcı yemek olarak değil direk ekmek arası yapıp ana yemek olarak yerdik J O kadar lezzetli hazırlardı ki bize gelecek misafirler önceden anneme kayınpederinin salatası olacak mı diye sorarlardı. Sonunda dedem anneme öğretti ve bu işi devretti. Uzun yıllardır annemin yaptığı salatayı yiyoruz. Pazar sabahı acaba ben denesem nasıl olur diye düşündüm ve mutfakta yapmaya koyuldum. Meğer bu salatayı hazırlamak dışardan görüldüğü kadar kolay değilmiş. Epey vakit alıcı bir işmiş. Ayrıca mayonezini tutturmak da maharet ve biraz şans istiyor. (Mayonez yaparken annemden yardım aldım)Yine de sonuçta ortaya çıkan salata yorgunluğa değiyor.

Yaptığım salatanın tarifini burada da paylaşmak istiyorum.
Malzemeler


1)6-7 adet büyük boy patates
2)6-7 adet havuç
3) 12-13 adet salatalık turşusu

4) 1 adet haşlanmış yumurta

5)Yaklaşık 700 gr bezelye
6)Tuz
Mayonez İçin; (Kesinlikle ev yapımı mayonezi tavsiye ediyorum, hazır mayonez salatanın tadını bozuyor)

1) 1 adet yumurta sarısı
2)Çiçek yağı (Tam ölçü veremiyorum, göz kararı yaptık. Yaklaşık 2 su bardağı olabilir)
3)Limon suyu (Yine göz kararı. Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı)

Yapılışı
1)Öncelikle patatesler ve soyulmuş havuçlar haşlanır.
2)Haşlanan patatesler soğuyunca en fazla kesme şeker (hatta daha küçük) büyüklüğünde doğranır.
3)Havuçlar, turşular ve haşlanmış yumurta yarım zar büyüklüğünde doğranır.
4)Havuç ve turşuların suyu el ile sıkılır (suyu salataya geçerse salatanın acı olmasına neden olur)
5)Tüm malzeme karıştırılır, tuzu ilave edilir.
6)Metal bir kaba yumurta sarısı konur. Üzerine incecik yağ akıtılır. El Blender ı ile orta hızda çırpılmaya başlanır. Bu esnada incecik yağ akıtmaya devam edilir.1-2 damla limon ilave edilir. Mayonez hafiften tutmaya başladı ise gerisi de gelecek demektir. Yine ince bir şekilde yağ akıtmaya ve ara ara limon eklemeye devam edilir. Yaklaşık 15 dakika sürer.
7)Karışmış malzemeye mayonez ilave edilir ve karıştırak salata tamamlanır.

Afiyet olsun…


3 yorum:

  1. Gerçekten de evde yapılan mayonez gibisi yok, biz küçükken annem hep kendi yapardı, hala tadını hatırlıyorum. Salata da eminim çok lezzetlidir ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için teşekkürker Özge Hanım

    YanıtlaSil
  3. Ev yapımı mayonez gerçekten güzeldir, sevgiler :)

    YanıtlaSil