14 Aralık 2013 Cumartesi

Ayakkabısından Şampanya İçilen Kadın

Bir zamanlar bir kadın yaşamış. En dip noktadan zirvelere çıkmış sonrasında tekrar dip noktaları görmüş. O sahneye çıktığı zaman sinek uçsa kanadının sesi duyulurmuş. Beyoğlu'nda yürümeye kalksa izdiham olurmuş. Kürkün en pahalısını giymiş, mücevherin en pahalısını takmış. Erkekler her zaman çevresinde pervane olurmuş öyle ki ayakkabısından şampanya içmek için sıraya giriyorlarmış. Bu kadın, bir zamanların çok ünlü tiyatrocusu Cahide Sonku.

Geçenlerde Migros'ta dolaşırken ortada bir sepet gördüm. İndirime girmiş kitapları bu sepet için doldurmuşlardı. Kitap fiyatları 5-10 TL arasında değişiyordu. Kitaplardan biri dikkatimi çekti,  "Alkışlarla Lamia"...Yazarı Demet Altınyeleklioğlu olan bu kitabı okumamıştım. Hatta yazarın hiç bir kitabını okumamıştım. Yazar daha çok Osmanlı Hanedanı üzerine yazıyor ve bu da benim pek ilgimi çekmiyordu (Vakti zamanında bu tarz kitaplar çok okuduğum için sıkıldım ). Neyse bu kitabı aldım ve eve gelince okumaya başladım. Başlayış o başlayış oldu. Bir anda kitabın içine sürüklendim. Kitapta, Lamia isimli bir kadının zirvelere yükselmesi, şaşaalı evlilikleri ve sonra herşeyini kaybederek alkol batağının içine sürüklenmesi anlatılıyor. Internetten biraz araştırınca öykünün Cahide Sonku'nun yaşamı ile bire bir örtüştüğüne dair yorumlar okudum. Yazar, bir röportajında kitabın tamamen kurgu olduğunu ve Cahide Sonku'yu anlatmadığını belirtmiş ancak kitabın her satırı Cahide Sonku'nun hayatına uyuyor.

Kitabı çok severek, bir solukta okudum. Şu an yazarın diğer kitaplarına da sıcak bakıyorum. Okumak isteyen herkese de bu kitabı tavsiye ederim.



6 yorum:

  1. Sorularını ancak ceavaplayabildim:)))) Bir uğra bana istersen:)))

    YanıtlaSil
  2. gerçek hayatlardan yapılan alıntılar...yaşanmış gerçek öyküler...tam benlikmiş aslında, yazarı inkar etse de...
    tavsiye için tşkler, iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de öyle biyografi okumaya bayılıyorum :) Keyifli okumalar...

      Sil
  3. Farklı insanların hayatını hep merak ederim güzel kitaba benziyor iyi okumalar...

    YanıtlaSil