23 Temmuz 2014 Çarşamba

Bilinmeyen Bir Kasır

İstanbul’un göbeğinde, her gün önünden geçilen ama çok az kişi tarafından bilinen tarihi bir yapı düşünün.  17.yy’ a ait,  baştan aşağı çinilerle döşenmiş bir yapı. Evet, Yeni Cami Külliyesi içinde yer alan Hünkar Kasrından bahsediyorum. Hünkar Kasrı, padişah ve  ailesinin namaz öncesi ya da bazı dini günlerde camiye gitmeden evvel konakladığı küçük bir kasır.

Eminönü kalabalığına karıştığımız zaman defalarca kez önünden geçeriz bu kasrın. Ancak üzerinde ne bir tabela vardır ne de kasrı gösteren bir ok. Bu yüzden sürekli önünden geçtiğimiz bu yapının farkına bile varmayız. Son gidişimde camiye fotoğrafladıktan sonra bu kasrı bulmaya karar verdim (Internette okumuştum). Bir kaç kişiye sorarak kasrın kapısına vardım. Hemen caminin arkasında Sirkeci’ye doğru giden yol üzerindeymiş.
Dönemin şaşaasını yansıtan Hünkar Kasrı, baştan aşağı çinilerle döüşenmiş ve kapılar sedef kakma işçilik örneği.
Geniş bir salonu iki de odası bulunuyor.

Küçük bir banyo da unutulmamış.
Cami ile kasır arasında bir de gizli geçit bulunuyor. Padişah ve ailesi kasrın dışına çıkmadan bu geçitten camiye ulaşırlarmış.
Gitmek isteyene notlar: Öncelikle Hünkar Kasrını ücretsiz ve müze kartsız gezebilirsiniz. Ancak her zaman açık değil. Sergi dönemlerinde açılıyormuş ve sanırım her ay bir sergi oluyormuş. Gezisi süresi maksimum 15 dakika sürüyor.
Keyifli gezmeler...

17 yorum:

  1. çok beğendim ülkemiz çok zenginmiş gerçekten, hoşçakal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli yürüdüğümüz sokaklarda hiç farkına varmadığımız bir çok yer var.

      Sil
  2. Gerçekten dediğiniz bigi devamlı oralarda gezerim ama farkında bile değilim. Yanlız eski dönem çinicilik çok gelişmiş ama konbinleri çok zevksiz. Topkapı Sarayında da aynı zevksizlik ve uyumsuzluk fark ediliyor. Teşekkürler bu faydalı paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi hiç dikkatimi çekmedi kombinler.Bi daha gidersem daha dikkatli gözlemleyecem :)

      Sil
  3. 29 aralıkta tamda burada idim istanbulda.haberim olaydı girerdim.ben caminin bir bölümü sandım orayı.. hoş istesem de giremezdim belki de sergi falan yoksa.. sağlık olsun başka bir istanbul seyahatimde mutlaka uğrarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım başka bir zaman gezeme şansınız olur :)

      Sil
  4. Böyle şeylere eski yapılara hep hayranlığım merakım vardır...hep istemişimdir eski bir yapıda yaşamak ne bilim insan kendini sarayda hissediyor hani vardır ya eski saray gibi konaklar ve tek sultanı sensin :D çok güzel ya ama şimdi bir çok kişi perili ev gibi bakıyor pek misafirim olmazdı herhalde :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))Eski yapılar benim de çok hoşuma gidiyor.Tavanların yüksekliği, ahşap zemin insanı alıp başka bir zamana götürüyor :)

      Sil
  5. Blog etkinliğinden geliyorum. Bu sayede çok güzel bloglar tanıma fırsatım oldu. Gerçektende alıcı gözüyle çevremize bakıp güzellikleri fark etmeliyiz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Senin bu yazılarını çok seviyorum. İstanbul'un tarihi yerlerini geziyorum sanki. Emeklerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, güzel yorumunuz beni mutlu etti Özlem Hanım :)

      Sil
  7. Güzel bir paylaşım olmuş izlemedeyim bana da beklerım :) http://meralgumus.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, hemen geliyorum ziyarete :)

      Sil
  8. Hünkar Kasrı'nı görmeyi çok istiyorum ama henüz denk getiremedim :( güzel fotolarınızla görme imkanı buldum. Teşekkürler

    YanıtlaSil