7 Mayıs 2015 Perşembe

Bahar Mevsimi Enginarsız Olur mu, Zeytinyağlısının Tadına Doyulur mu?

Her bahar gelişinde bizim evde bir enginar stoklama telaşı başlar. Tabi enginarla arası pek iyi olmayan annem bu telaşa dahil olmaz. Zeytinyağlı enginarı çok seven babam ve ben; güzel, kılçıksız gözüken enginarları kaçırmadan alır derin dondurucuya atarız. O enginarlardan enfes bir zeytinyağlı yemek yapmak da dedeme düşer(di). E dedem artık yaşlandı yine elinden geldiğince bişiler yapmaya çalışıyor. Bişiler yapıp bize sunmak onu mutlu ediyor ama biz onu yormak istemiyoruz. Bu durumda bu sene iş başa düştü. Dedemden tarif alarak ilk zeytinyağlı enginar denememi yaptım. Her sene bahar aylarında soframıza konuk olan enginar bu sene ilk defa yazın yapılmış oldu. Benim enginar dedeminki kadar lezzetli olmasa da hiç  fena değildi. Hemen tarifi paylaşmak istiyorum.

Malzemeler
1) 4 adet enginar
2) 1 adet soğan

3) 1 adet büyük ya da 2 adet küçük boy patates
4) 3/4 su bardağı bezelye (ben konserve kullandım, konserve kullanılmayacaksa önceden hafif haşlanırsa daha iyi olur)

5) 1 adet havuç

6) Yarım su bardağına yakın zeytinyağ
7) 1  limon suyu (ben limonlu seviyorum, isterseniz yarım da koyabilirsiniz)

8) Kesme şeker ve tuz
Yapılışı

1) Soğanı, havucu ve patatesi zar büyüklüğünde doğruyoruz.
2) Zeytinyağda soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.

3) Ardından önce havucu sonra patatesi ekliyoruz.
4) Sebzeler hafif yumuşayınca bezelyeleri ve enginarları ilave ediyoruz. (Enginarların çukur kısmı aşağıya bakacak)

5) Enginarların üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz.
6) Şeker ve tuzu da koyup limon suyunu enginarların üzerinden gezdiriyoruz.

7) Suyunu çekinceye kadar (hafif sulu kalacak) pişiriyoruz. Su az gelirse ilave yapılabilir.
Hepsi bu kadar. Geriye afiyetle lüpletmek kalıyor :)
Hadi afiyet olsun o zaman....

18 yorum:

  1. oh mis tatlım,daha ne olsun,eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. enginar bayılırım! ve verdiğin tarif tamda benim uyguladım..
    nefis bir lezzet değilmi..
    ellerine sağlık,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle :) Çok teşekkür ederim...

      Sil
  3. num num :) çok severim harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, acemiliklerim oldu ama tadı güzeldi :)

      Sil
  4. Geçen ay denedim bende ilk kez . Bayıla bayıla yedik çekirdek aile olarak . Şahane gözüküyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, sizin de ellerinize sağlık :)

      Sil
  5. kuzum enginara ben bayılırım ve seninkiler de enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. çiğ bile yiyorum ben enginarı
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ enginar mı?Şimdi düşünmeye başladım salatasını yapsam nasıl olur acep?

      Sil
    2. çok güzel olur; incecik kıy, üstüne sızma dereotu ya da maydonoz limon veya sirke damak tadına göre bir sos yap, dök ve beklet bir süre
      sonra izlenimlerini yaz bana:)

      Sil
  7. Ellerine sağlık enginar gerçekten güzel bir sebze sizinle Yapılışı güzel olmuş

    YanıtlaSil
  8. doğruyu söylemek gerekirse. enginar hiç yemedim, sevmedigimden beğenmediğimden yada yemek seçtiğimden değil. çevremde hiç yapılmayan bir yemek. bizim memlekette satılmaz bile. ben istanbula taşındıktan sonra görmeye başladım. ve merekta ediyorum aslında. çok güzel tarif etmişsiniz. denemeye değer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı zamanda çok da yararlı bir sebze. Ancak damak tadınız alışkın değilse beğenmeyedebilirsiniz :( Geçenlerde hiç enginar yememiş bir arkadaşım tadı neye benziyor diye sordu. Hani bazı sebzelerin tadı birbirine benzer ya inanın enginarı benzetecek bir sebze bulamadım. Şahsına münhasır bir sebze :) Sonra arkadaşım denedi ama sevmedi.Umarım siz seversiniz.

      Sil