5 Aralık 2017 Salı

Dali Müzesi’ne Gidelim mi Gitmeyelim mi?

Daha önce seyahat etmediğiniz bir şehri gezerken nerelere gidersiniz, neler yaparsınız? Bu sorunun cevabı sanırım kişiden kişiye göre değişir. Kimileri müzeleri, sanat galerilerini gezerken, kimileri de şehrin sokaklarını arşınlar. Bazıları ufak çaplı bir gurme turu yaparken bazıları daha çok şehrin gece hayatına odaklanır. Bense gezilerimde her şeyden biraz biraz yapmaya çalışırım.  

Bu seyahatte de planlarımızı o doğrultuda yaptım. Gezide yarım günü Dali Müzesi’ne ayırdık. Babam müze mi gezicez diye hafif bir mırın kırın yapsa da gezi sonrası o da sonuçtan memnun kaldı.

Ünlü Katalan ressam Salvador Dali’nin müzesi Figueras şehrinde bulunuyor. Barcelona yakınlarındaki Figueras şehri sakin, öyle çok da gezilecek görülecek bir şeyin bulunmadığı bir şehir. Öte yandan barındırdığı Dali Müzesi nedeni ile her sene milyonlarca turist ağırlıyor.

Her bir detayı bizzat Dali tarafından tasarlanan müze dışardan masallarda yer alan köşklere benziyor. Tek farkı çatısında çok sayıda yumurta barındırması. Bunun nedeni Dali’nin hem yumurtaya düşkünlüğü hem de yumurtanın doğumu simgelemesiymiş. Müzenin duvarlarında ise ekmek figürleri yer alıyor.
Ana lobide Salvador Dali’nin eşi Gala’ya hediye ettiği Cadillac'ı görüyoruz. O dönemde bu Cadillac’dan dünya üzerinde yalnızca 6 tane varmış. Biri ABD başkanı Roosevelt’de, biri Clark Gable’de..vs. Duvarlarda ise Oscar heykelciklerine benzer heykeller bulunuyor. Bir dönem sinema ile ilgilenen sanatçı Oscar ödülünü alamayınca kendi ödülünü kendi tasarlamış.
Müzede en ilginç resimlerden biri aşağıda ki tabloydu. Siz şu an resme bakınca Abraham Lincoln görüyorsunuz. Ancak resmin fotoğrafını çekene kadar biz çıplak bir kadın gördük. Fotoğrafı çekince gördüğümüz epey şaşırtıcıydı.
Sanatçının eşi Gala… Gala yaşadığı döneme göre çok marjinal bir hayat sürmüş bir kadın. Ancak Dali’nin gözünde o bir melek…
Mae West odası… Dönemin ünlü sanatçısının yüzünü yansıtan bir oda tasarlamış Dali.
Dali’nin kendi yatak odası. Yatağını bir genelevde beğenip satın almış.
Sanatçının kıymet verdiği eşyalarından biri…Boyacı sandığı...Internette bu sandığın Türkiye’den alındığına ilişkin bilgi var. Ancak rehberimizin söylemine göre sandık Türkiye’den değil Fas’tan satın alınmış.
Ve sanatçının öldükten sonra Gala ile buluşmasını anlattığı tavan resmi.
Müze, 4-5 katlı çok geniş bir müzeydi. Sanatçının resimleri, eskiz çalışmaları, mücevher çalışmaları gibi bir çok oda yer alıyordu. Ben yazımda sadece çok küçük bir kısmını paylaştım. Eğer yolunuz İspanya’ya düşerse benim naçizane düşüncem bir yarım gününüzü buraya ayırın ve rehber eşliğinde gezin derim. Rehber eşliğinde gezmek önemli çünkü sanatçının her eserinde bir detay gizli.

Müze sonrası ise ufak bir kahve molası verdik. Ardından hemen yakınlarında yer alan başka bir şehre doğru yola çıktık.

8 yorum:

  1. Az önceki yorumum silindi sanırım.... Bugünlerde hep böyle hata alıyorum :/
    Neyse biz konumuza dönelim :)

    Müzeye bayıldım, özellikle yumurta detayını çok sevdim. Ben bu müzede sanırım bir günümü geçirirdim, her detayına bayıldım çünkü. İyi ki gitmişsin, iyi ki yazmışsın ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzede her eserde bir detay vardı. Sanırım bugüne kadar gezdiğim en iyi müzeydi :)

      Sil
  2. Müzenin tepesine yumurtaları dizmek zaten bir tek Dali'nin aklına gelşrdi değil mi? Gamze'ciğim, ne iyi etmişsiniz. Müzeler gerçekten başka bir dünyaya alıp götürüyor insanı. Bilmediğin, bulamayacağın bilgilerin vucut bulmuş haline ulaşıyor insan.
    Dali sever miyim, sevmez miyim hiç karar verememişimdir. Biraz ürkütücü bir yanı var gibi gelir düşündürdükleri yüzünden. Ama senin fotoğrafların ve anlatımınla neredeyse " sevimli " diyebileceğim hale geldi gözümde :)
    Ee... sırada ne var? Ben çok sevdim bu seyahati de ; )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))Dali karmakarışık bir sanatçı ama müzesi harikaydı. Sırada Girona var, çok yakında :)

      Sil
  3. sokak arşınlarım :) ama dali müzesine de girerim tabiii :)

    YanıtlaSil
  4. Ama bu müze gezilmez mi? :) Muhteşem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokkk güzelldi, son yıllarda en keyifli gezdiğim müze oldu :)

      Sil