19 Mart 2013 Salı

Beyazıt Gezisi

Daha evvel ki yazılarımda tarihi mekanlarda gezmekten keyif aldığımdan bahsetmiştim. İstanbul’da yaşadığım için  de kendimi bu konuda şanslı hissediyorum. Geçen hafta annemle beraber soluğu Beyazıt’ta aldık. İsmini Sultan 2.Bayezid’den alan semt, içinde bir çok tarihi yapı barındırıyor. Planımızda ilk önce Beyazıt Camii’ni gezerek bir kaç fotoğraf çekmek vardı. Ancak cami, büyük kapsamlı bir tadilata girdiği için iç mekanda fotoğraf çekemedik, dua edip çıktık. Caminin sadece dışardan fotoğrafını çektik.

Beyazıt Camii
Osmanlı döneminde külliye denilen, cami ile beraber aşevi, hamam, medrese, çarşı , türbe gibi unsurlardan  oluşan bir yapı topluluğu varmış. Beyazıt Camii de Beyazıt Külliyesi’nin bir parçasını oluşturuyor. Caminin hemen arkasında Sultan 2.Bayezid’in ve Yavuz Sultan Selim’in kızkardeşi Selçuk Sultan’ın türbeleri bulunuyor.


Sultan 2.Bayezid Türbesi
Sultan 2.Bayezid Türbesi tavan süslemesi..
Selçuk Sultan Türbesi
Caminin açıldığı meydanın sol tarafında ise medrese bulunuyor. Bugün Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi olarak hizmet veren medrese de tadilatta olduğu için buranın da içini gezemedik.

Beyazıt’ın bir diğer simgesi ise kuşkusuz İstanbul Ünivesitesi Kapısı. Hatta burası için sadece Beyazıt’ın değil İstanbul’un simgesi diyebiliriz.
 
İstanbul Üniversitesi Ana Giriş Kapısı
İstanbul Üniversitesi içinde yer alan Beyazıt Kulesi’ni de fotoğraflamak istedik ancak kampüs de tv çekimi olduğu için başka zamana erteledik. Son olarak kendimizi Kapalıçarşı’ya attık ve burada biraz dolaşarak gezimizi tamamladık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder