27 Mart 2015 Cuma

Süleymaniye Külliyesi ve Kuru Fasulye

Eski iş yerimden bir arkadaşım Süleymaniye’deki ünlü bir kuru fasulyecinin kurufasülyesini över ve ısrarla denememi önerirdi. Gel zaman git zaman bir türlü önerisini yerine getiremedim ta ki geçen Cumartesi’ye kadar.  Süleymaniye camisinden çıkınca o meşhur kuru fasülyeciye gittim. Ama öncesinde biraz daha külliyeden bahsedelim.

Süleymaniye camii de diğer büyük camiler gibi külliye olarak inşaa edilmiş. Yani caminin beraberinde medrese, hamam, türbe gibi yapılar da bulunuyor. Yapımı tamamlandığı esnada tam 6 tane medrese varmış. Şu an  medreslerden bir tanesi Süleymaniye Kütüphanesi olarak kullanılıyor. Külliyenin yemekhanesi ise restoran olarak hizmet veriyor. (Hava çok soğuk olduğu için buraları gezemedim artık bi dahakine)
Küliiyede 3 adet türbe bulunuyor. İlki Sultan Süleyman türbesi. Burada Sultan Süleyman, kızı Mihrimah Sultan, Sultan 2.Ahmet, Sultan 2.Süleyman'ın mezarları bulunuyor. Kubbenin tavanı gökyüzü izlenimi vermek için özel plaka ile kaplanmış ve elmas taşlarla döşenmiş. Türbe ziyarete açık olmadığı için sadece dışardan fotoğraflayabildim.
2.türbe ise Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’a ait. Burası da ziyarete açık değildi.
3.türbe ise Mimar Sinan’a ait. Bu türbeden Süleymaniye’yi 2.kez ziyaret ettiğim zaman bahsetmeyi düşünüyorum. Ayrıca külliye içinde dönemin ileri gelenlerine ait bir çok mezar bulunuyor.
Bahçede adını bilmediğim, çok güzel pembe çiçekler açmış bu ağacın dalları nazlı nazlı sallanıyordu. Fotoğraf çekmeden geçemedim.
Camiden çıktığım zaman istikametim kuru fasülyeci oldu. Caminin karşısında yan yana sıralanmış bir sürü kuru fasülyeci var. Benim tercihim daha önce önerilen Erzincanlı Ali Baba idi. Hafif acılı kuru fasülyesi gerçekten lezzetliydi. Fiyatlar da makuldu.
Fasülyenin üzerine bir de tahinli kabak tatlısı yedim. Tahin kabak tatlısını ne kadar güzelleştirmiş anlatamam. Aynı bu şekilde bol fındıklı ve tahinli evde de yapmayı düşünüyorum.
İyi hafta sonları...

15 yorum:

  1. yapmayacaktın bunu gamze:)))) canım nasıl kuru çekti şimdi
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Ama siz pratik birisiniz. Valla iki dakkada tencereye kuru fasülyeyi atar yanına da pilavı yaparsınız.

      Sil
  2. orada kurufasulye yemedim ama,süleymaniye çok etkileyici sahiden.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle öyle. Normalde bir yeri bir kez görünce ikinci kez gitme arzusu çok da duymam.Ancak buraya sanırım defalarca kez gidebilirim :)

      Sil
  3. Bugünde istanbulu özlettin bana :) ayrıca canım kuru değilde kabak tatlısı çekti :)) listeme ekliyeyim bir gün yolum düserse nereye uğramam gerektigini ögrenmis oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yolunuz düşer ve uğrarsınız: ) Sevgiler...

      Sil
  4. Hakkaten o kuru fasulye bi başka.. Iri iri taneleri.. Mhhh.. Ha o adını bilmediğiniz çıçekler manolya olmalı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz söyledikten sonra internetten baktım evet manolyaymış. Açmamış hali ne güzelmiş bu çiçeğin, çok beğendim :)

      Sil
  5. Kurufasülye "milli" yemeğimiz olarak son yıllarda hak ettiği değeri buluyor. Her yerde gerçek kurufasülyeciler açılıyor. Görüntü müthiş. Tahinli helva da çok mantıklı. Bu güzel tanıtım postu için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Bu ağacı ben de bir kaç yerde gördüm. Çok seviyorum. Sadece çiçeklerden oluşuyor. Fotoğrafını çekmek istedim hemen. Manolyaya benzetiyorum. Farklı bir türü olabilir.

    YanıtlaSil
  7. bu kuru fasulye gerçekten de çok lezzetli, ne zamandır gitmemiştik aklıma düştü :))

    YanıtlaSil
  8. ogrencilerin ugrak yer suleymaniyi bolkepce kurufasulyeci ;) afiyet olsun

    YanıtlaSil