20 Ocak 2017 Cuma

Akaretler Sıra Evleri, No:89 Beşiktaş

Sultan Abdülaziz zamanında dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan tarafından ilk toplu konut projesi gerçekleşir. Saray çalışanlarının yaşaması için Akaretler’de sıra sıra evler yapılır. Akaret Sıra Evleri olarak bilinen bu bölge Beşiktaş ile Maçka arasında yer almakta.

Geçtiğimiz günlerde yolum Beşiktaş’a düşmüştü. Akaretler’de küçük bir kahve molası vermek için sıra evlerin bulunduğu caddeye geçtim. Cadde restore edilmiş hali ile çok hoş görünüyordu.
Cadde üzerinde Beşiktaş Spor Kulübü’nin binası, oteller ve çeşitli restoranlar bulunmakta. Ancak 89 numaralı konutun ayrı bir manevi değeri var. Burası Atatürk ve ailesinin 7 sene yaşadığı ev.
Buraya yolum düşmüşken evin içini de gezdim. Akaretler Mustafa Kemal Evi hafta içi ve ücretsiz ziyarete açık durumda. Evin her odasında farklı bir tema işlenmiş. Girişte öncelikle Akaretler Sıra Evleri’nde bulunan mekanların tarihi anlatılmış ve bölgenin eski halinin fotoğrafı sergilenmiş.
Birinci katta ise Balkan Savaşı’na ait unsurlar sergilenmekte. Örneğin; yerli ve yabancı gazetelerde Balkan Savaşı’na ilişkin çıkmış haberler yer almakta.
En üst katta ise işgal İstanbul’una ait fotoğraflar ile Atatürk’ün ailesine ve diğer yakınlarına bizzat yazmış olduğu mektuplar sergilenmekte.

11 yorum:

  1. Hoş, huzur dolu bir sokağa benziyor...
    İstanbul'u çok fazla bilmediğimden böyle bir yerin varlığından da haberim yoktu tabi...
    Tam gezilesi bir yermiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'a yolunuz düşerse seve seve rehberlik yaparım :)

      Sil
  2. Bu defa kardan kisdan firsat bulup Istanbul'u yasayamadim. Bir dahakine insallah. Listeye aldim :) Tesekkurler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar da güzel gözüküyor. Esra'cım seninle İstanbul'u deli gib gezmek istiyorum . Ne de güzel geziyorsun ya ..

    YanıtlaSil
  4. Burayı atlamışım! En kısa sürede gideceğim. İstanbul rehberim benim 😊 Kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. İstanbul'un bu güzellikleri hayran olunası bir durum İstanbul'da 2 yıl yaşamış olarak şehri tanımak için günlerin yetemiyeceğini düşünüyorum gezilesi o kadar çok yer var ki....

    YanıtlaSil
  6. ilk uğrayacağım yerler arasında o havayı solumak bile harikadır :(

    YanıtlaSil