7 Şubat 2018 Çarşamba

Da Vinci Sergisi

Geçtiğimiz hafta Uniq İstanbul içindeki Da Vinci sergisini ziyaret ettim. Farkındayım kısa aralıklarla bu ikinci sergi oldu. İçimdeki sanat aşkı filan depreşti sanmayın J sadece çok yakınıma gelen sergiyi kaçırmak istemedim.

Sergi girişinde Leonardo Da Vinci’nin hayatını anlatan kısa bir film seyrettiriyorlar. Sanatçıyı yakından tanımak  ve fikir sahibi olmak  için bu 10 dakikalık film oldukça faydalıydı.

Sergilenen eserlerin çoğu replika. Yalnızca bir kaç eser orjinaldi.

Orijinal eserlerden biri :  Venedik körfezi haritası..
Mona Lisa’sız bir sergi olmazdı. Replika olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Ancak aşağıdaki eser orijinal bir çizim. Da Vinci’ye ait değil ama yine dönemin ünlü sanatçısı Raffello’ya ait. O Mona Lisa’yı biraz daha gösterişli çizmeyi tercih etmiş, saçlara dikkat…
Ünlü sanatçıların Leonardo’ya ait eserleri kopyaladıkları bölüm.
Leonardo Da Vinci sadece bir ressam değil aynı zamanda bir bilim adamı, fizikçi, gök bilimci. Bu yüzden feyz aldığı ve gelişmesine yardımcı olduğu mekanik aletler için de ayrı bir bölüm vardı.
Veeee ünlü Haliç köprüsü…Çizimlerini yaptığı, padişaha sunduğu ama kabul görmediği ve bu yüzden yapamadığı köprüye ait anlatımlar da serginin bir parçasıydı.
Sergi nasıldı diye sorarsanız, eh iste yanıtını veririm. Çoğu eserin replika olması keyfi kaçırıyor. Yine de boş vaktiniz olursa bir uğrayın… 

4 yorum:

  1. Bende bundan bi 4 veya 5 sene evvel koç Müzeine geldiğinde gitmiştim sergiye. Da Vinci'nin aklına dehasına ve çizimlerine hayran kalmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem matemetik kafası hem de sanatsal yönü gelişmiş biri...

      Sil
  2. du ya iyi aklıma getirdin ya gitcektim :)

    YanıtlaSil