26 Mart 2013 Salı

Ya Tutarsa?

Eve mümkün olduğu kadar hazır gıda almamaya çalışıyoruz. Yani dondurulmuş gıda, hazır meyve suları, hazır çorbalar..vs almıyoruz. Ancak bu kaideyi düne kadar yoğurt bozuyordu. Uzmanlar yoğurdunuzu evde yapın diye ne kadar söyleseler de bir türlü yoğurdu evde yapmıyorduk. Dün  deneyeyim ya tutarsa dedim ve yoğurt yapmaya giriştim. İlk denemem olduğu için 1 lt süt kullandım. Uzun ömürlü süt yerine günlük hatta bulunabiliyorsa sütçü sütü tavsiye ediliyor. Ancak İstanbul’da bu tip süt bulmak zor olduğu için ben günlük süt ile denedim. 

Yoğurdu nasıl yaptığımıza gelince;  1 lt sütü iyice kaynatıp üstünü kaymak tutturuyoruz ardından parmağın dayanacağı sıcaklığa kadar soğutuyoruz. Sonra içine 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında yoğurt ekleyip hiç karıştırmadan tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kalınca bir battaniye ile sardıktan sonra kaloriferin altına yerleştiriyoruz. 5 saat sonra yoğurt artık kontrole hazırdır.

 5 saat sonra kontrol ettiğimde sevinerek yoğurdun tuttuğunu gördüm J Hemen buzdolabına kaldırdım (bu esnada tencere sarsılmamalı) ve 1 gün beklettikten sonra ailece afiyetle yedik.

Not: Yoğurdun daha lezzetli olması açısından ben yoğurdu güveç kapta mayaladım.


5 yorum:

  1. Ben şuan çalışıyorum o yüzden yapamıyorum.En yakın zamanda bende evde kendi yoğurdumu mayalıycam.Tarifin için teşekkürler ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil
  2. Ben de bir aydır yoğurdumu kendim yapıyorum. Çokta güzel oluyor. Alışınca çok kolay.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık. Evet alışınca daha dışardan yoğurt almak istemiyor insan.

    YanıtlaSil
  4. Güveçte mayalamak ne hoş fikir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurt güveçte mayalanırsa daha iyi tutarmış.Ben de deneyiverdim :)

      Sil