28 Şubat 2014 Cuma

Ey Süleyman Seni Geçtim (2.Bölüm)

Ayasofya Müzesi’ndeki yolculuğumuza üst kata geçerek devam ediyoruz. Terleyen sütunu görüp koridora çıktığımız zaman üste kata doğru uzanan bir rampa ile karşılaşıyoruz. Arnavut kaldırımı tarzında taşlarla döşenmiş bu rampada kıvrıla kıvrıla üst kata doğru yol alınıyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da giydiğiniz ayakkabı. Ne zaman Sultanahmet tarafına gitsem hep düz tabanlı bir ayakkabı tercih ediyorum buna rağmen Ayasofya’nın rampasını çıkarken mutlaka kayıyorum. O yüzden topuklu ayakkabı giymemenizi özellikle öneririm. Buranın merdiven yerine rampa olarak yapılmasının nedeni ise imparatoriçenin tahtı ile beraber rahatça taşınabilmesini sağlamakmış J
İmparatoriçe üst kata getirildiği zaman törenleri kendi locasından seyredermiş.  Aşağıdaki fotoğraf imparatoriçenin locasını gösteriyor.
Üst katın en önemli özelliği sahip olduğu mozaikler. Mozaiklerin yapımında tonlarca altın, gümüş gibi değerli madenler kullanılmış. İstanbul’un fethinin ardından mozaikler ince bir sıvı ile kaplanmış böylece herhangi bir tahribata uğramadan günümüze kadar gelmesi sağlanmış. Mozaiklerin hepsinin tasvir ettiği bir hikaye var.
İşte bunlardan bazıları...
Deisis Kompozisyonu:
Kilisede bulunan en önemli mozaiklerden biri. Rönesansın’ın başlangıcı kabul edilen Deisis sahnesini içeriyor. Tasvirde sağda Vaftizci Yahya, solda Meyem ortada ise Pantakrator İsa yer almaktadır. Mozaikte kıyamet gününde insanların affedilmesi için Vaftizci Yahya ve Hz.Meryem’in Haz İsa’ya yalvarmaları tasvir edilir.
Komnenos’lar Mozaği:
İmparator Komnenos kilisenin onarımına yardım etmiş. Mozaikte yardım sahnesi tasvir edilmekte. Hz.Meryem,kucağında Hz.İsa, imparator Komnenos,eşi ve oğlu mozaikte yer almakta.
Zoe Mozaği:
Bu mozaikte ortada Hz.İsa, sağda İmaparatoriçe Zoe ve solda da eşi yer alır. Yalnız bu mozağin ilginç bir yanı var. İmparatoriçe Zoe, eşlerinin ölümüden dolayı 3 kez evlenmiş. Dolayısıyla her evlenişinden sonra mozaik yenilenmiş. Mozaiği yapan sanatçı mozaikte yer alan adamı tamamen değiştirmek yerine bedeni sabit bırakarak her evlilikten sonra kafayı değiştirme yoluna gitmiş J
Kilisede ayrıca bir de önemli mezar bulunmakta. 4.Haçlı seferi esnasında İstanbul’a gelen ordunun komutanı Dandolo kilise içerisinde gömülü.
Üst katı gezmeyi de tamamladıktan sonra inişe geçiyoruz. İniş rampası çıkış rampasına göre dahat rahat.
Devam edecek...

8 yorum:

  1. En sevdiğim yerlerden biridir Ayasofya..
    Loş ışıkları ve o atmosferi ile huzurlu bir mistik hava kaplar içimi.

    Çok güzel bir yazı olmuş.

    Sevgileri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mistik kelimesi tam Ayasofya'yı ifade eden bir kelime...
      Rica ederi, beğenmenize sevindim.

      Sil
  2. Of yaaa muhteşe hepsi de Gamze'cim, emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

      Sil
  3. Güzel bir gezi ve yazı olmuş.
    Zoe Mozaği de ilginç hakikaten:))

    YanıtlaSil
  4. Rampa tiyosu iyi olmuş.
    Mozaikler harika görünüyor.
    Zoe mozaikinde kafa değiştirme olayını sevdim.
    Haydi son yazıya gidelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zoe mozaiğindeki kafa değiştirme olayını ben de seviyorum :)

      Sil