21 Ağustos 2015 Cuma

Kaunas ve Trakai

Gezimizin ikinci günü Litvanya’da iki önemli yerleşim merkezini gezdik. Bunlardan birincisi Kaunas oldu. Postcrossing vasıtasıyla Kaunas’tan defalarca kez kart almıştım. Bu yüzden nasıl bir şehir olduğunu çok merak ediyordum. Bu merakla yola çıkarak ilk önce Kaunas’a tepeden baktık.
Ardından da şehri gezmeye başladık. Nehir kenarında konuşlanmış olan şehirde açıkçası ben fazla bişi bulamadım. Bizim sessiz sakin Anadolu kentlerimize benziyordu. Bir kaç tane tarihi yapı ve bir kaç tane de alışveriş yapılacak dükkan dışında bişi yoktu. Meydanda yer alan bisiklet ağacı en ilgi çekici noktalardan biriydi diyebilirim.  Halk bisiklet kullanmaya teşvik ediliyormuş o yüzden tam merkeze böyle bir ağaç yapılmış.
Kaunas’tan ayrıldıktan sonra Trakai’ye doğru yol almaya başladık. Trakai  göl kenarında kurulmuş turistik bir şehir. Göl üzerinde yer alan muhteşem güzellikte bir kalesi var. Şehre ilk girdiğimiz zaman gözümüze çarpan aşağıdaki manzara oldukça etkileyiciydi.
Göl üzerinde istenirse deniz bisikleti ile de gezilebiliyor. Biz vakit darlığından bunu gerçekleştiremedik. Ancak göl boyunca yürüyüş yaparak manzaranın tadını bol bol çıkardık.
Kalenin iç kısmı da ziyarete açık. Bir çok odası yer alan kaleyi eni konu dolaştık. Sergilenen eşyaları fotoğrafladık.
Trakai aynı zamanda musevi Karay Türklerine ev sahipliği yapan bir yerleşim yeri. Sayıları artık çok azalmış olan Karay Türkleri burada gelenek ve göreneklerini hala sürdürüyor. Biz yemek molamızı göl kenarında ki bir Karay restoranında verdik. Restoran menüsü önümüze geldiğinde türkçe yiyecek isimleri dikkat çekiciydi.
Restoranın meşhur yiyeceği ise kıbındı(zaten restoranın adı Kybınlar). O yüzden siparişimiz bu yönde oldu. Kıbın bizim etli böreğe benzeyen bir yiyecek. Ben lezzetini çok beğendim. Ancak restoranın servisi epey yavaştı. Tek bir tane kıbın için 45 dakika civarında bekledik L
Yemek sonrası sıra geldi alışverişe J Göl kenarında sıra sıra yeralan bir sürü hediyelik eşya tezgahı /dükkanı yer alıyor. Benim en çok ilgimi çeken ve almadan duramadığım aşağıdaki Litvan bebekler oldu.  
Vilnius’a geri döndüğümüz zaman ise kaldığımız otelin terasından son kez Vilnuis’i fotoğrafladık çünkü ertesi gün başka bir ülkeye yolculuk vardı.

19 yorum:

  1. Bisiklet ağacı da ilginç olmuş. Oradaki bisikletleri görünce insanların bisiklet kullanası mı geliyor acaba? Enteresanmış :/
    Gezmek yeni yerler keşfetmek insanın ufkunu açar. İyi gezmeler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bisikletleri görünce direk heveslenmiyor olsalar bile bisiklet diye bir ulaşım aracı olduğunun farkına varıyorlardır sanırım :)

      Sil
  2. bisiklet ağaci ne güzel şeymiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok sevdim :) Keşke İstanbul'da da bisiklet kullanabilsek :(

      Sil
  3. Biz buraya gitmedik. Vilnius'dan araba kiralayıp Rİga'ya doğru yola çıktık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Riga :) Baltık turunda benim favori şehrim oldu :)

      Sil
  4. Litvan bebekler ne kadar güzel :) ne güzel yerler var insan gördükçe imreniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dünya üzerinde gezilecek bir çok yer var. Öte yandan İstanbul her zaman favori şehrim :) Umarım sizin de güzel, huzurlu seyahatleriniz olur...

      Sil
  5. Seninle geziyorum bende ne güzel :)

    10 gün sonra büyük oğlum eğitim için Estonya ya gidiyor Esra :( Estonya notlarını sabırsızlıkla bekliyorum o yüzden.

    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Oğlunuzun yolu açık olsun, Estonya'nın eğitimde çok ileri olduğu söylendi tur esnasında.Özellikle bilişimde epey gelişme varmış.Estonya notlarıma ilerleyen zamanda yer verecem mutlaka:)
      Sevgiler...

      Sil
    2. Şimdiden teşekkürler.
      Elektronik müh. Dalında master yapıcak inş. Ülke ile ilgili bir çok yazı okudum elbette ama senin gözlerinden bakmak, senin aklınla düşünmek elbette daha güzel.
      ( bu arada , yaşça büyük olmanın avantajını kullanarak " sen" diye hitab etiyorum anlayışına sığınarak )

      İyi geceler :)

      Sil
    3. Tabi ki sen diye hitap edebilirsiniz. Hatta bu durum daha çok hoşuma gider :) Oğlunuza tekrar başarılar diliyorum :)

      Sil
    4. :)) teşekkür ederim :))

      Sil
  6. Ben de bayıldım Litvan bebeklere;)Paylaşım için çok teşekkürler, inşallah bizimde yolumuz düşer bir gün oralara:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah kısa zamanda yolunuz düşer ve keyifli bir seyahat gerçekleştirirsiniz :)

      Sil
  7. Bisiklet ağacı ne kadar güzelmiş, hele o bebekler.. Bir medeniyetin gelişmişliğinin göstergelerindendir derler bisiklet için. Çok gıpta ediyorum çook. Bir gün inşallah memleketimiz de de rahatça bisiklet kullanabiliriz.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, böylece daha gürültüsüz ve daha temiz bir şehrimiz olur...

      Sil
  8. Hep merak etmişimdir yurtdışını. Böyle güzel yerleri ama maalesef hep hayal olarak kalacak çok güzelmiş oralara bayıldımmm
    eğer ilginizi çekerse bende bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye hayal olsun bi gün gidersiniz inşallah. Hemen geliyorum sayfanıza...

      Sil