28 Mart 2013 Perşembe

Rengarenk Bir Dükkan

Eminönü’nden Sirkeci’ye doğru ilerlerken rengarenk bir dükkan vitrini gözünüze çarpabilir. Kırmızı, pembe, beyaz akide şekerleri, fıstıklı, fındıklı, cevizli lokumlar, çeşit çeşit çekilmiş helvalar, ezmeler...vs. size içeri davet eder. Ben de son gidişimde bu davete kulak verdim ve içeri girdim.

 

 
Dükkana girince ilk göze çarpan şey akide şekerleri oluyor. Çilekli, bergamutlu, tarçınlı, güllü, damla sakızlı akide şekerleri büyük kavanozlar içinde alınmayı bekliyor. Ondan mı alsam bundan mı alsam derken bir kese kağdı karışık akide şekerini almış bulundum. Akide şekeri Osmanlı’dan günümüze gelen en eski şekerleme türlerinden biri. Osmanlı’da bağlılık anlamına geliyormuş. Bu yüzden ulufe törenlerinde askerlerin padişaha bağlılığını belirtmek için akide şekerleri dağıtılıyormuş.

Dükkanda bir diğer göze çarpan şey ise lokumlar. Kafamda lokum alma fikri olmamasına rağmen çifte kavrulmuş cevizli lokum iştah kabartıyordu. Bu yüzden biraz da lokum alarak dükkandan ayrıldım.



Eve gelince de aşağıdaki tabak hazırlandı :)

2 yorum:

  1. Lokumlara ben de dayanamıyorum. Ah bir de kilo aldırmasalar:))) Çifte kavrulmuş olanları ise içlerinde dayanamadıklarım.
    Afiyet olsun. Eminim ağzınız bir hayli tatlanmıştır.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Evet maalesef her güzel, lezzetli yiyecek gibi o da kilo olarak dönüyor :))

      Sil